En usko johtamiseen, jossa vain luetellaan toisille tehtäviä

Toimitusjohtaja Johanna ”Nona” Kemppainen kirjoitti ekaluokalla ystävänkirjaan haaveammatikseen opettaja tai tarjoilija. Vuonna 2000 lukion päättänyt nuori nainen pakkasi laukut Kokkolassa, ja suuntasi isosiskonsa jalanjäljissä pohjoiseen. IT-tradenomin opinnot putosivat kyydistä, kun ravintola-ala vei naisen mennessään. Tänään Johanna johtaa sujuvasti kolmea ravintolayhtiötä, ja on viimeisen viikon aikana löytänyt itsensä myös respan tiskin takaa ja tarjoilemasta.

Oikea asenne ja tekemisen meininki

Ensimmäiset kosketukset ravintola-alaan Johanna sai jo varhaisessa kouluiässä ollessaan mukana kotiotteluiden kahvilatoiminnassa isänsä valmentaessa lentopallojoukkue Kokkolan Tiikereitä. Lisäksi Johannan mumma oli töissä sotilaskodissa, jonne lapsenlapsi sai tulla mukaan auttelemaan. Lapsuudesta Johanna muistaa myös ihailleensa suuresti tuttavaperheen omistama ravintolaa. Vaikka kiinnostus ravintola-alaa kohtaan oli niin vahva, hän suuntasi peruskoulun jälkeen lukioon. Ajatus Tornioon muuttamisesta heti lukion päätyttyä tuntui luontevalta, koska hän oli ehtinyt siskonsa Mian kautta tutustua kaupunkiin ja ihmisiin. Torniossa viehätti ihmisten erilaisuus ja avoimuus, sekä kaupungin sijainti meren rannalla. Johanna saapui Tornioon tarkoituksenaan opiskella ammattikorkeakoulussa tietojenkäsittelyä.
– Siinä vaiheessa, kun sain käteeni C++ -ohjelmointikurssin kirjan, loppui mielenkiinto. Viihdyn enemmän ihmisten keskellä ja vaihtelevissa tehtävissä kuin tietokoneen äärellä konttorisermien sisäpuolella, Johanna toteaa.

Johannan sisko oli ollut jo pidempään töissä torniolaisen Reijo Angerian omistamassa ravintola-alan yrityksessä, ja sitä kautta työpaikka järjestyi rahaa tarvitsevalle Johannalle.
– Mia on tehnyt työnsä aina hyvin ja on kova tekemään, niin he varmaan luulivat, että minäkin olen, hän veistelee pilke silmäkulmassa.
Johanna on viihdyttänyt monia ravintola-alaa opiskelevia tarinalla ensimmäisestä työtehtävästään yrityksessä 2000-luvun alussa.
– Silloisen Legendaklubin sulkemisajan jälkeen grillasin parkkipaikalla nälkäiselle juhlakansalle syötävää, eli aloitin makkaranpaistajana. Seuraava pestini olikin sitten jo vähän hienompi, olin Ylläksellä bändivastaava. Myin liput keikkailtoina, laitoin bändeille takahuoneen kuntoon, petasin ja siivosin heille majoitustiloja. Asuin Reijon ja Annen omistamassa, muutaman neliön kokoisessa pikkuaitassa. Siinä oli keittiö, vessa ja suihku – ja sillä pärjäsi oikein hyvin, Johanna muistelee hilpeänä uransa alkuvaiheita.
– Mutta jos ihan vakavasti puhutaan, niin aina kun töitä on ollut tarjolla, niitä on tehty, ja se asenne on kantanut hedelmää.

Naisen taskusta löytyy kokemusta toisenlaisistakin töistä. Hän toimi useamman vuoden koulunkäyntiavustajana. Alan määräaikaisten työsuhteiden pätkät kuitenkin harmittivat. Vuonna 2007 Johanna opiskeli oppisopimuksella tarjoilijaksi, ja jäi samalla vakituiseen työsuhteeseen Umpitunneliin. Muutaman seuraavan vuoden aikana hän sai toteutella myös toisenlaiseen rooliin, kun hänestä tuli äiti kahdelle pojalle. Työelämään äitiyslomalta palattuaan vuonna 2012 hän aloitti Umpitunnelin ravintolapäällikkönä.

Viisi vuotta, kolme uutta ravintolaa, kaksi hotellia – ja korona

Vuonna 2014 kun Johanna siirtyi ravintolatoimenjohtajaksi, kuului liiketoimintaan Tornion kaupunginhotellin lisäksi kolme ravintolaa; Umpitunneli ja Pikku-Berliini, sekä Ylläksellä sijaitseva ravintola Taiga. Sen jälkeen yritystoiminnassa tapahtui paljon ja nopeasti.
– Syyskuussa 2014 avasimme Mustaparran Päämajan ravintolan, ja heti perään marraskuussa viihderavintola VPK:n. Kaupunginhotellin vuokrasopimus päättyi 2014 vuoden loppuun. Helmikuussa 2015 avattiin ravintola Punainen Paroni. Avajaispäivänä laittaessani iltaseitsemältä kassajärjestelmää kuntoon avaamista varten, sanoin Reijolle, että voidaanko sopia, ettei nyt vähään aikaan mitään uutta. No, menihän siinä sitten melkein vuosi, kunnes jostain ilmestyi mystisesti hotellipiirustukset, ja maaliskuussa 2017 avattiin Hotel Mustaparta. Muistelen kuulleeni, että hotellitoiminta oli viivattu yli toimenpidesuunnitelmista Kaupunginhotellin vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen, mutta toisin kävi. Ja vielä kaiken päälle vuonna 2018 alkoi Grand Hotellin projekti – ensimmäiset 12 huonetta, ravintola Lounge ja juhlatila Ballroom avattiin maaliskuussa 2019. Sitten kaikki pysähtyi.
– Olen halunnut pyyhkiä pois muistista koko ikävän hetken, kun lomautukselle lähti suoraan tai välillisesti n. 80 henkilöä. Toimistolle jäimme päivystämään vain minä ja Mia, sekä ravintolaan yksi kokki. Hotelli oli auki koko ajan, ruokaa meni muutama annos päivässä. Ensimmäiset kaksi viikkoa puhelin soi peruutuksista, ja vauhdilla tyhjenevää varauskalenteria oli kamala katsoa. Kun sitten jossain vaiheessa koronatilanteen helpotettua puhelin yhtäkkiä alkoi taas soida, meillä oli oikein kisa, että kumpi ehtii vastata! Tuntui niin hyvältä, että olisin voinut halata jokaista varauksen tekijää, Johanna kertaa pandemia-aikaa.
Liiketoiminnan haasteiden ohella lisäjännitystä toi oma asuminen Haaparannalla. Uhkana oli, että rajanylitys ei olisi sallittua edes työn takia.
– Henkisesti raskainta oli se suuri tietämättömyys. Täytin kuuliaisesti liput ja laput, ja kävin säännöllisesti koronatestissä. Kestin kaiken sen byrokratian, että pääsin töihin. Jos jostain tuli tieto, että pitää olla THL:n lomake täytettynä, minulla oli niitä heti nippu hansikaslokerossa valmiina. En missään vaiheessa taistellut sääntöjä vastaan, vaan olin valmis kestämään prosessin.

Toimitusjohtaja Johanna Kemppainen
Grand Hotelliin rakentuu parhaillaan lisää huoneita ja kokoustiloja. Toimitusjohtaja Johanna Kemppainen on päässyt kokeilemaan myös suunnittelijan taitojaan. Eräästä hotellihuoneesta löytyy hänen kehittelemänsä säilytysjärjestelmä.

Työyhteisössä kaikki ovat avainhenkilöitä

Vuonna 2020 yhtiön liiketoiminta hajautettiin, ja synti kolme erillistä yhtiötä: Umpitunneli Oy, Yöväenliike Oy Ab, joka pitää sisällään Viihderavintola VPK:n, Punaisen Paronin ja Pikku-Berliinin, sekä Tornio City Hotel & Restaurants Oy, joka kattaa hotellitoiminnot, Mustaparran päämajan sekä Tampereella sijaitsevan Kahvila Metsonkulman. Tällä hetkellä Johannan luotsaamassa ravintolakonsernissa on yhteensä n. 45 työntekijää Torniossa ja Tampereella, sesonkiaikoina enemmän.
– Meidän henkilökunnassamme piilee valtava potentiaali, ja meillä on porukassa aivan uskomattomia kykyjä ja persoonia. Pisimmät työsuhteet ovat kestäneet yli 30 vuotta, mikä on tällä alalla harvinaista. Lisäksi joukossa on paljon ”rakkaudesta lajiin” -henkilöitä, jotka tulevat tarvittaessa töihin lauantaisin, jolloin meillä on suurin henkilöstön tarve, Johanna iloitsee.

Yhdeksi suureksi vahvuudeksi Johanna nostaa yhtiön taustan.
– Tämä on perheyritys, ei mikään kliininen ketju, jossa jokaisen toimenkuva on tarkkaan määritelty. Jos poikkeat linjasta, astut heti jonkun toisen varpaille. Toki meilläkin on tietyt vastuualueet, mutta osaamme ja voimme ketterästi vaihtaa tehtävästä toiseen.  Avainasemaan meillä työskentelyssä nostankin oma-aloitteisuuden ja ongelmanratkaisukyvyn. Ja jos työntekijä joskus tekisi huonon ratkaisun tai virheen, katsoisin itseäni peiliin ja miettisin että olisin voinut perehdyttää hänet paremmin.

Vaikka henkilökuntaa on juuri nyt palkkalistoilla kohtuullisen hyvin ja pysyvyys erinomainen, tarvitaan lisää tekijöitä koko ajan.
– Lempilapsemme, Grand Hotellin Loungeravintola, odottaa vielä avaamista. Se suljettiin kaksi kertaa pandemian takia, ja päätimme, että avataan sitten kun ei tarvi enää sulkea. Nyt avaaminen odottaa vielä sopivan henkilöstön löytymistä: Etsimme kokkeja, vastaanottovirkailijoita ja tarjoilijoita. Puskaradio on ollut erinomainen rekrytointikanava, mutta muitakin kortteja on käännettävä.
Kaikki viisi muuta ravintolaa ovat avoinna. Mustaparrassa ja Umpitunnelissa tarjoillaan lounasta joka arkipäivä, ja viikonloppuisin a la carte -listalta. Grand Hotellissa huoneita on tällä hetkellä 15, vuoden lopussa 25. Lisäksi kokoustiloja rakentuu lisää. Johanna toivoo, että kokous- ja juhlatilojen käyttöastetta saataisiin nostettua entisestään.
– Ballroomissa voidaan järjestää 100-150 henkilön juhlat pöytiintarjoiluna. Tila on erinomainen esimerkiksi häiden ja muiden isompien juhlien järjestämistä varten, Johanna kertoo.

Grand Hotel Ballroom
Grand Hotellin Ballroom tarjoaa erinomaiset puitteet isompiinkin tilaisuuksiin.

Menestys ei tule ilman luottamusta

Johanna sanoo viihtyvänsä työssä edelleen parhaiten asiakasrajapinnassa, ja parasta on ihmisten kanssa oleminen ja asiakkaiden hyvien kokemusten jakaminen. Kolmen yhtiön toimitusjohtajan päivät täyttyvät monipuolisista tehtävistä, ja kokemus on opettanut, että aikaa täytyy olla yllättäviä tilanteita varten. Johanna pitää tätä vaihtelevuutta yhtenä parhaista puolista työssään, joskin se tuo tullessaan myös riittämättömyyden tunteita.
– Tiedän tarkalleen vasta kotipihaan palatessani, mitä päivä piti sisällään. Päiväjärjestys menee aamupalaverin jälkeen harvoin siten kuin olen suunnitellut. Sen takia en esimerkiksi buukkaa kalenteria koskaan täyteen. Jos koko päivänä ei ole tullut jotain ennalta suunnittelematonta, se tuntuu oudolta. Toisaalta kiireisenä päivänä tulee toisinaan tunne, että ei ehtinyt saada tarpeeksi asioita hoidettua. Haluan kuitenkin säästää energiaa myös kotiin. Nyt kun lapseni ovat 12 ja 14, joutuu äitinä jo tyrkyttämään omaa seuraa, eikä tilanne tästä helpotu. Yritän siksi vielä hetken nauttia tästä äidin roolista, Johanna puntaroi.

Vaikka Johanna on astunut vasta helmikuussa kaikkien kolmen yhtiön johtoon, on hän saanut aikaa kasvaa rooliin. Asiasta on käyty keskusteluja vuosien mittaan, ja käytännössä kaikkien toimintojen avaimet ovat olleet Johannan kädessä jo pitkään niin kuvainnollisesti kuin käytännössäkin. Hän on saanut kaiken tarvittavan tuen, täydet valtuudet tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta.
– Suurin kiitos kuuluu yrityksen omistajalle. En ole kauheasti eri ammatteja kokeillut, mutta en usko, että olisin missään muualla nähnyt näin paljon, saanut tehdä niin paljon ja tavata niin paljon upeita ihmisiä ja oppia heiltä. Minulla on ollut varmasti tuuria matkassa, mutta ennen kaikkea hyviä työkavereita. En edes yritä uskotella, että pyörittäisin tätä palettia yksin. Olen oppinut jakamaan vastuuta, koska tie on lyhyt, jos ei sitä tee. Ainut edellytys menestykselle on luottamus, Johanna kiittelee ja jatkaa – Se, että on kolmen yhtiön toimitusjohtaja voi kuulostaa kauhean hienolta, mutta minulle se on ennen kaikkea iso luottamuksen osoitus. Käytännössä se muutti vain sähköpostin allekirjoituksen, ja jos saisin itse valita, joku tekevämmän kuuloinen ammattinimike olisi mukavampi. En halua, että minut nähdään ”vain” toimitusjohtajana. Minä tykkään kääriä hihat edelleen joka ikinen aamu.

Tornio City Hotel & Restaurants Oy
Umpitunneli Oy
Yöväenliike Oy Ab

  • Perustettu v. 1992
  • Työntekijöitä 45
  • Toimiala: Ravintola-, majoitus- ja ohjelmapalvelutoiminnan harjoittaminen sekä erilaisten viihde- ja huvitilaisuuksien järjestäminen
  • Liikevaihto: n. 4 M€

Lue lisää