Parhaimmat tunteet yrittäjänä tulevat muualta kuin taloudellisista saavutuksista

Niskasen veljeskolmikko on muutamassa vuodessa rakentanut nosto- ja kuljetuspalveluihin erikoistuneen yhtiön, jonka liiketoiminta on laajentunut entisestään kuluvan vuoden aikana kattamaan myös asennus- ja huoltopalveluja. Kyky vastata asiakkaiden tarpeisiin luotettavasti ja nopeasti on ollut yksi yrityksen kasvun suurimmista vauhdittajista.

Kuljetusalan ammattilaisia kolmannessa polvessa

Niskasen perheessä on pitkä historia kuljetusalalta. Olavi Niskanen aloitti maidon keruun 50-luvun alussa. Timo Niskanen perusti T & P Niskanen Ky:n, jolla hän jatkoi isänsä jalanjäljissä maidon kerääjänä maakunnasta. Toiminta keskittyi maidonkuljetukseen lähes viidenkymmenen vuoden ajan, kunnes vuosituhannen vaihteessa maitoauto muunnettiin nosturilliseksi rahtiautoksi. Asennusnosturi yritykseen hankittiin vuonna 2009 ja ensimmäinen isompi nosturiauto seitsemän vuotta myöhemmin. Toiminta oli hyvin pienimuotoista aina vuoteen 2019 saakka, kunnes veljekset Samuli, Simo ja Pekka Niskanen siirtyivät yrittäjiksi sukupolvenvaihdoksen myötä. Tuolloin yrityksen nimeksi tuli Kuljetus- ja Nosto Niskanen Oy. Viimeisen neljän vuoden aikana yritys on ottanut valtavia kasvuaskeleita ja alun perin yhden miehen yrityksestä on kehittynyt yksi pohjoisen merkittävimmistä täyden palvelun kuljetusliikkeistä. Yritys palkittiin vuoden 2023 Tornion nuorena yrittäjänä Meri-Lapin yrittäjäjuhlassa lokakuussa. Toimitusjohtaja Samuli Niskanen avasi meille kasvutarinan taustoja.

Samuli, Simo ja Pekka ovat toimineet yrittäjinä vuodesta 2019. Heidät palkittiin tänä vuonna Tornion nuorena yrittäjänä. Kuva: Facebook / Kuljetus- ja Nosto Niskanen

Miten sinusta tuli yrittäjä?

– Olisi kiva sanoa, että tämä oli minun unelma-ammatti jo lapsuudesta saakka, mutta totta puhuen ei minua kuorma-autot kiinnostaneet tippaakaan. Voin sanoa, etten varmasti olisi tälle alalle lähtenyt, jos isällä ei olisi kuljetusalan yritystä ollut. Menin opiskelemaan peruskoulun jälkeen metallipuolelle lähinnä siksi, kun kaikki kaveritkin menivät. Päädyin sitten kuitenkin jäämään isälle kaveriksi rahtihommiin, koska isä tarvitsi siinä hommassa kaveria. Koin velvollisuudekseni saada isä eläkkeelle ja miettiä sen jälkeen, mikä itseä kiinnostaa. Vielä jonnekin kolmikymppiseksi asti ajattelin, että sitten kun isä jää eläkkeelle, minä lähden vaikka eräopaskouluun. Mutta siinä vaiheessa, kun oman käden jälki alkoi näkyä ja omilta asiakkailta tulla kiitosta työstä, se ruokki tekemistä ja innostusta. Nimenomaan kiitoksen saaminen paikallisilta yrittäjäasiakkailta oli parasta ja motivoivaa. Molemmat nuoremmat veljeni, Simo ja Pekka, tulivat myöhemmin mukaan yritystoimintaan, ja tosiaan vuonna 2019 aloitimme tämän nykymuotoisen yritystoiminnan yhdessä. Monet yritykset ovat kehittyneet hiljalleen useiden vuosikymmenten saatossa, mutta meillä tämä yrityksen kasvutarina alkoi vasta tuosta sukupolvenvaihdoksesta.

Yrityksenne kasvuvauhti on ollut nopea. Miten kaikki on tapahtunut?

– Meille on ja on aina ollut tärkeintä palvella lähialueen pk-sektorin asiakkaita mahdollisimman joustavasti, kokonaisvaltaisesti, luotettavasti ja ketterästi erilaisissa nostotöissä. Olemme pyrkineet vastaamaan asiakkaiden toiveisiin. Sitä kautta on tullut uusia asiakassuhteita. Olemme jo jonkin aikaa tehneet asiakkaidemme toiveesta asennustöitä. Huollamme myös konevuokraamoiden ja maatalousalan koneita asiakkaidemme kyselyihin vastaten. Valtaosa kaikista keikoista on edelleen Meri-Lapin alueella, mutta ympäri Lappia on päästy tekemään töitä mm. paikallisten rakennusliikkeiden kanssa. Kahden ajojärjestelijän ja laajan alihankintaverkoston toimesta pystymme palvelemaan kuljetusten osalta asiakkaita kaikkialla Suomessa. Nyt kun kapasiteettia on, voimme vastata paremmin myös teollisuuden tarpeisiin. Vaikka liiketoimintamme on viime aikoina laajentunut, ei me silti ole lähdetty rönsyilemään, vaan kaikki lisäpalvelut tukevat ydinliiketoimintaamme.

Mutta onhan se totta. että nuorena yrityksenä tällainen kasvu on tosi rohkeaa ja riskialtista. Paljon on omasta selkänahasta otettu, kun kaikki aika ja raha on firmaan laitettu. Investointeja ajatellen meidän on löydettävä sopivaa kalustoa ja sopivalla hintaa, että kapasiteetin kasvattaminen on mahdollista. Isää on selvästi vähän jännittänyt seurata tätä kovaa vauhtia, kun hänelle yritystoiminta oli itsensä elättämistä. Mutta on se jo huomannut, että kyllä me pärjätään.

Kuljetus- ja Nosto Niskanen palvelee mm. nostotöissä koko Lapin alueella. Kuva: Facebook / Kuljetus- ja Nosto Niskanen

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät yrityksen menestymisen takana?

– Sen lisäksi, että ollaan asiakkaan luottamuksen arvoisia kaikessa tekemisessä, eihän yritystä ole ilman hyvää henkilöstöä. Meillä on kyllä mennyt siinä mielessä hienosti, että ollaan onnistuttu löytämään sopivia tekijöitä. Puskaradio on ollut tehokas. Pääasia on, että työntekijä on tyyppinä sellainen asiakaspalveluhenkinen, kun kyllähän noita vehkeitä oppii kuka vain käyttämään. Erään hyvällä asenteella olevan kaverin löysin meille siten, kun hän tuli tuomaan tilamaamme sohvaa kotiin. Törmättiin sitten myöhemmin ihan muissa merkeissä ja kerroin, että hän jäi positiivisesti mieleeni asiakaspalvelulähtöisyydellään. Kysyin tulisiko hän meille töihin, ja niin hän sitten lopulta tulikin.
Ja pitäähän ne hyvät työntekijät saada myös viihtymään, jaksamaan ja pysymään töissä. Olen sanonut, että ainakin niin kauan, kun minä olen näissä hommissa, meillä ei työntekijöitä kuluteta loppuun. Haluan ylläpitää avointa ilmapiiriä, että pystytään puhumaan suoraan ja rehellisesti ja löytämään ratkaisuja ajoissa työkuorman keventämiseksi. Tämän kokoisen yrityksen kantavaksi voimaksi muodostuu yhä enemmän ajojärjestelijät, jotka ovat päivittäin yhteydessä asiakkaiden kanssa ja jotka vastaavat samalla intohimolla asiakkaiden pyyntöihin kuin kuka tahansa meistä omistajista.

Mikä on yrittäjyydessä parasta?

– Muistan kun silloin alussa ajattelin, että olisipa siistiä tai helppoa, jos firma joskus saavuttaisi miljoonan liikevaihdon. Sittemmin vaihdon ylittäessä tuon etapin ja tänä vuonna vaihdon ollessa noin 6 miljoonaa, huomasin ettei se ole merkityksellistä. Minulle henkilökohtaisesti menestyminen ei ole tavoite, ja yrittäjyyskin on vain yksi osa elämää. Parhaimmat tunteet yrittämisessä tulee siitä, kun saa palveltua omalla työllä. Ja oikeastaan parasta koko hommassa on se, että saa olla toisten yrittäjien ja asiakkaiden kanssa tekemisissä.
Minun omalla arvoasteikolla mitattuna yritys ei voi tämän menestyneemmäksi tulla, sillä asiakaspalautteet ovat olleet pelkästään positiivisia. Jos menestystä mittaisin liikevaihdolla tai tuloksella, niin luulen etten ikinä saavuttaisi kylläisyyttä, koska nälkä kasvaa syödessä. Nautin haasteista ja yrityksen kasvu ja kehittyminen on tietenkin hienoa, mutta kaiken edelle menee se, että toiminta on rehellistä ja suoraselkäistä. Jokainen asiakas on meille tärkeä, ja jokainen keikka, olipa se iso tai pieni, on yhtä arvokas ja hoidetaan samoja periaatteita noudattaen työn laadusta ja turvallisuudesta tinkimättä.

Kuljetus- ja Nosto Niskanen Oy
  • Perustamisvuosi 1991
  • Työntekijöitä 15
  • Alihankkijoita noin 15-20.
  • Toimiala: Nosturi-/ Kuljetusliike
  • Liikevaihto: 2,8 M€ (2022)

Lue lisää