Meidän osaamisemme tuottaa lisäarvoa asiakkaalle

Puoli vuosisataa Torpin teollisuusalueella tukevasti seisonut Tornion Sähköpojat oy on vaativiin teollisuuden kunnossapitopalveluihin erikoistunut yritys, jonka vahvimpia osaamisalueita ovat sähkömekaaniset korjaukset, käämintä, erilaiset työstöpalvelut sekä tasapainotus. Yritystoimintaa isänsä jalanjäljissä jatkanut Markku Rantapää on johtanut perheyrityksen pienestä konekorjaamosta globaaliksi toimijaksi maalaisjärjellä ja ”kyllä se kannattaa” -asenteella.

Käämintä on yksi yrityksen vahvinta ydinosaamista. Kuvassa 1200 kW korkeajännitekoneen käämintätyö. (Kuva: Tornion Sähköpojat oy)

Elettiin vuotta 1974, kun sähköasentajana Ruotsissa työskennellyt Jorma Rantapää kyllästyi jatkuvaan reissaamiseen, käänsi uuden sivun elämässään ja päätti perustaa oman sähkökonekorjaamon. Kun alkuperäinen suunnitelma perustaa yritys Haaparannalle kariutui, Tornion Sähköpojat oy aloitti toimintansa toukokuun 13. päivänä Torpin Raidekadulla. Alkuvuosina mukana olivat myös Jorman veljet, Matti ja Hannu.

– Ensimmäinen toimitila ja ulkovarasto olivat yhteensä 400 neliötä. Kuulostaa pieneltä, mutta aikaan ja yrityskokoon nähden se oli iso. Palvelimme teollisuutta, maataloutta ja kuntia Suomessa, sekä vähän myös Ruotsin puolella. Toimittiin moniosaajina jo silloin, eli osaamisemme kattoi useita työvaiheita ja erilaista laitekantaa 2,5 tonniin saakka: Hitsauskonehuoltoa, käsityökoneita, sähkömoottoreita, mekaniikkaa ja pientä valmistusta. Isälläni oli sellainen ajatus, että kaikki tehdään itse, joten melkein kaikki työkalutkin tehtiin talon sisällä, Markku Rantapää avaa toiminnan alkuvuosista.

Markku oli tuohon aikaan vasta 11-vuotias poikanen, mutta muistelee pyörineensä mukana yrityksen askareissa. Kotoakin löytyi pieni korjaamo ja työkalut, joita sai vapaasti käyttää.

– Sain hitsata ja värkätä, purkaa vanhoja autoja. Vanhemmillani oli sellainen kannustava, ”kyllä se kannattaa” -asenne, jota he omalla esimerkillään tartuttivat myös meihin lapsiin.

Markku opiskeli sähköinsinööriksi Ruotsissa ja tuli Suomen armeijan jälkeen perheyritykseen töihin vakituisesti. Yrittäjäkurssille hän meni 26-vuotiaana. Sen jälkeen hän on kehittänyt yritystä määrätietoisin askelin ja kasvuhakuisesti.

– Vuosien varrella olen yllyyntynyt monenlaiseen. Laajennuksia on tehty neljään otteeseen, otettu velkaa, tehty hurjia investointeja, osallistuttu monille kursseille ja reissattu ympäri maailmaa.

Projekteja Tornion Sähköpojat oy on toteuttanut yli 100 maahan, pääosin isojen vientiyritysten mukana. Kaikki messu-, työ-, koulutus- ja lomamatkat yhteen laskettuna Markku kertoo käyneensä 64 maassa.

Suurin yrityksessä työstetty yksittäinen elementti on ollut vuonna 1958 valmistetun, 4,8 m korkean ja 32 000 kg painavan murskan välilaakerointi. (Kuva: Tornion Sähköpojat oy)

Ketterää ongelmanratkaisua ja moniosaamista

Monelle Tornion Sähköpojat oy:n monipuolisuus, kapasiteetti ja kyky hallita isojenkin projektien läpivienti on tullut yllätyksenä, sillä yritys on mielletty usein pieneksi sähköasennusfirmaksi. Suurin yrityksessä työstetty yksittäinen elementti on ollut 4,8 metriä korkea ja 32 000 kg painava vuoden 1958 murskan välilaakerointi.

– Näiden seinien sisäpuolelta löytyy 30 000 työkalua ja hallitsemme 17 käsityöammattia: mm. käämintää, hitsausta, koneistusta, automatiikkaa, elektroniikkaa ja hydrauliikka. Meillä työstetään osia nyrkinkokoisesta kappaleesta 32 tonniin saakka. Siihen väliin sopii tosi paljon erilaisia laitteita – periaatteessa kaikki mitä infran pyörittämiseen tarvitaan.

Yrityksessä on pystytty ratkomaan tuhansia sähkömekaniikkaan ja koneistukseen liittyviä ongelmia, joiden edessä suuremmat toimittajat ovat heittäneet pyyhkeen kehään. Markku kertoo esimerkkinä tapauksen, jossa asiakkaalle oli ilmoitettu uuden osan toimitusajaksi kolmesta yhdeksään viikkoa. Tornion Sähköpojat ratkaisi asian korjaamalla osan, jolloin koko prosessi kesti 28 tuntia ja asiakas pääsi nopeasti tienaamaan ostollaan.

– Olemme ongelmanratkaisuyritys, jonka tuote on palvelu. Tähtäämme toiminnassamme siihen, että autamme asiakkaitamme pääsemään nopeammin aloittaan tuotannon. Meidän avullamme asiakkaat parantavat omaa kilpailukykyään. Emme välttämättä ole asiakkaalle se edullisin vaihtoehto, mutta olemme takuulla nopea, monipuolinen, luotettava ja laadukas.

Laadun takaavat Suomesta ja Euroopasta hankitut materiaalit, huippuluokan koneet, laatu- ja ympäristöjärjestelmä sekä vuosikymmenten kokemus. Sana ketterästä torniolaisyrityksestä kiirii viidakkorummun ja referenssien kautta.

– Ensimmäisen projektin jälkeen on tullut aina uusia ja tehtyjen töiden avulla lisää asiakkuuksia.

Markkinoinnissa kontaktin luominen on avaintekijä. Kuten asiakassuhteissa, myös osaamisen kehittämisessä Markku korostaa henkilökohtaisten kontaktien ja verkostojen asemaa.

– Kaikkihan täällä on ihmisten suunnittelemaa ja rakentamaa, joten kysymällä tietoa aina jostain löytyy.

Tornion Sähköpojat oy valmisti maailman suurimman eristemuotin (13,6 m / 800 000V), jolla valmistetaan siirtojärjestelmän osa, jonka kautta siirretään Kiinasta Mongoliaan Suomen kulutusta vastaava energiamäärä. (Kuva: Tornion Sähköpojat oy)

Tietotaitoa siirretään systemaattisesti nuoremmille polville

Markku on huolissaan siitä, että nuorten kiinnostus perinteisiä, kuten käsityötaitoja edellyttäviä ammatteja kohtaan on vähentynyt. Hän toivoo, että nykypäivän ammattikoulutuksessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota käytännön työn opettamiseen kuin teoriaan. Ilman käytännön osaamista on hankala koulutta tarvittavia moniosaajia. Myös yrittäjyyteen tulisi hänen mielestään kannustaa esimerkiksi karsimalla turhaa byrokratiaa, keventämällä alkavien yritysten kuluja ja helpottamalla rahoituksen saamista. Yrittäjyyttä voisi tukea siten, että yrittäjälle tarjottaisiin juuri sen hetkiseen tarpeeseen tarvittavat palvelut yhdestä luukusta.

– Tässä Business Tornio on toiminut hyvin. Sanoivat, että kerro sie yrittäjänä mitä tarvitset, niin me selvitetään asiat ja hoidetaan paperityöt. Harvalla yrittäjällä on aikaa ja osaamista näihin, Markku kiittelee.

Haastavasta maailman tilanteesta huolimatta Markku näkee Tornion Sähköpojat oy:n markkinat ja tulevaisuuden valoisana. Yritystoiminta perustuu sellaiseen erityisosaamiseen ja ongelmanratkaisuun, jota ei helposti samalta toimittajalta löydy. Käsityöosaamisen tarve ei ole katoamassa, pikemminkin päinvastoin. Uusia laitteita ei enää valmisteta isältä pojalle periaatteella vaan paljolti hinta edellä.

– Teollisuus tarvitsee kaikkia meitä, jotka tiedon ja käsien avulla pitävät teollisuutta pystyssä. Laitteet kuluvat ja vaativat huoltoa ja korjausta, joten meidän kaltaisille palveluille on tarvetta. Tietotaito esimerkiksi 50 – 80-luvun tekniikan osalta on jo katoamassa. Me pystymme korjaamaan niitä laitteita edelleenkin ja siirrämme tätä osaamista nuoremmille polville. Vanhin meillä täysin huollettu ja korjattu laite on ollut v. 1919 valmistettu 26000 kg painava teollisuusvaihde.

Tietotaitoa vanhan tekniikan osalta siirretään tuleville sukupolville. Vanhin Tornion Sähköpoikien korjaama ja huoltama laite on ollut vuonna 1919 valmistettu 26 000 kg painava teollisuusvaihde. (Kuva: Tornion Sähköpojat oy)

Yrityksessä työskentelee kaikkiaan parikymmentä henkilöä, mukana ovat myös Markun kaksi poikaa ja vaimo. Aika näyttää, jatkuuko yrittäjyys perhepiirissä. Kiirettä eläkkeelle Markulla ei kuulosta vielä olevan.

– Parasta on se, kun yrittäjyyteen kasvaa, ja kun tulee se vahva tunne, että haluaa alkaa yrittäjäksi. Toiveena on, että saan pysyä terveenä ja jatkaa pitkään, koska meillä on vielä monta projektia toteuttamatta.

Tornion Sähköpojat oy
  • Perustamisvuosi 1974
  • Työntekijöitä 20
  • Toimiala: Teollisuuden kunnossapito, sähkölaitteiden korjaus ja huolto
  • Liikevaihto: 3,2 M€ (2023)

Lue lisää