Epäonnistumisen pelko ei saa olla esteenä unelmien toteuttamiselle
Vuonna 1985 perustettu Golden Flower on yksi Suomen vanhimmista kiinalaisista ravintoloista, joka on säilyttänyt paikkansa asiakkaiden kestosuosikkina Tornion sydämessä. Yrittäjä Charles Liu on jatkanut perheensä luomaa ravintolaperinnettä, yhdistäen juuret ja nykyaikaiset liiketoimintamallit rohkeasti ja harkiten.
Kaksi kukkaa pohjoisessa
Golden Flowerin tarina juontaa juurensa vuoteen 1982, kun Charlesin setä, Albert Liu, perusti Leilani-ravintolan Haaparannalle. Veljensä luona vieraillessaan Charlesin isä, Chang Hung Liu, ihastui rauhalliseen pohjoisen kaksoiskaupunkiin ja sai idean perustaa oman ravintolan Suomen puolelle Tornioon. Näin syntyi vuonna 1985 Golden Flower, jonka nimi on kunnianosoitus Charlesin isoäidille.
– Mummoni on keksinyt nimen myös Leilanille. Nimi tulee kukasta, ja kun häneltä kysyttiin nimeä Tornioon avattavalle ravintolalle, hän ehdotti Golden Floweria, Charles muistelee.
Golden Flower avasi ovensa Eliaksenkadulle aikana, jolloin etninen ruoka oli Suomessa vielä harvinaista. Alku oli haastava, mutta sinnikkään työn tuloksena ravintolasta on tullut yksi maan pitkäikäisimmistä kiinalaisravintoloista.
Kun ravintola oli aloittanut toimintansa, Charles muutti äitinsä ja veljensä kanssa Intiasta Tornioon. Tuolloin kahdeksanvuotias Charles harrasti aktiivisesti jalkapalloa, myöhemmin myös jääkiekkoa.
– Keittiö alkoi vetää puoleensa joskus teini-ikäisenä. Ansaitsin taskurahaa ensin tiskaamalla ravintolassa ja pikkuhiljaa opettelin myös kokkaamaan. Isä toivoi minun valitsevan jonkin toisen alan. Kun lähdin yläasteen jälkeen opiskelemaan ravintola-alalle, hän antoi tukensa valinnalleni, Charles kertoo.
Myöhemmin Charles otti vetovastuun Golden Flowerista ja nykyään hän pyörittää ravintolaa yhdessä vaimonsa kanssa.
Perhe-elämä ja yrittäjyys kulkevat Charlesin arjessa käsi kädessä. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, 7- ja 10-vuotiaat pojat. Vanhempi pojista on jo vähän kiinnostunut pizzan leipomisesta, mutta Charles toivoo, että lapset tutkisivat ensin muita uravaihtoehtoja.
Vaikka yrittäjän päivät ovat kiireisiä, Charles arvostaa vapautta ja itsenäisyyttä, jonka yrittäjyys tuo. Hän on päättänyt, että aikaa riittää myös perheelle ja lastensa harrastuksille. Hän toimii aktiivisesti apuvalmentajana poikien harrastuksissa.
Rohkeita uudistuksia harkiten
Golden Flower on pysynyt tutulla paikallaan Eliaksenkadulla siitä asti, kun ravintola avattiin. Vaikka ravintolaa houkuteltiin Rajalla-kauppakeskukseen, päätös pysyä omassa kiinteistössä on osoittautunut oikeaksi. Laajennuksen jälkeen ravintolaan mahtuu entistä enemmän asiakkaita, ja noutoruokaa hakeville löytyy hyvin parkkitilaa.
– Jankutin pitkään isälleni siitä, että ravintolaa pitää laajentaa, koska lounasaikaan asiakkaita oli jonoksi asti. Nyt tuplasti isommat tilat vastaavat hyvin tarpeitamme, Charles toteaa.
Charles kertoo, ettei tee liiketoiminnan muutoksia kevyin perustein. Jokainen uudistus on pitkän harkinnan tulos. Huhtikuussa 2022 Golden Flower avasi Oulun ydinkeskustassa uuden konseptin ravintolan.
– Soitin veljelleni Cristopherille, ja hän innostui asiasta. Halusin hyödyntää kaiken kokemukseni ja luoda omin käsin jotain uutta. Ajattelin, että kokeilen, kävi miten kävi. Jos en onnistukaan, voin elää sen kanssa. Jos en olisi tehnyt tätä nyt, olisin varmasti katunut myöhemmin, Charles pohtii.
Tulevaisuudessa saattaa olla luvassa vielä lisää avauksia, sillä vireillä on jo muutama ajatus uusista ravintoloista.
Golden Flower on siirtynyt ajan hermolle myös uusien teknologioiden osalta. Vuonna 2023 Charles teki päätöksen liittyä Woltin ja Foodoran palveluun, pitkän harkinnan jälkeen.
– Ymmärsin, että minun on oltava siellä, missä asiakkaatkin ovat. Jos joku ei löydä meidän ruokiamme näistä sovelluksista, hän tilaa todennäköisesti jotain muuta, Charles kertoo.
Vuoden alussa ravintola aloitti ruoka-annosten toimittamisen vähittäiskauppoihin, aluksi Oulussa, ja nyt myös Tornion ja Keminmaan Citymarketeissa. Kauppayhteistyö on laajentanut asiakaskuntaa entisestään.
– Pelkäsin, että tämä vähentäisi ravintolan myyntiä, mutta toisin kävi. Palvelemme asiakkaita entistä monipuolisemmin, kun he voivat ostaa annoksiamme kauppareissun yhteydessä, Charles iloitsee.
Parasta kiinalaista ruokaa – jopa maailman mittapuulla
Golden Flower on perustamisestaan asti nojannut vahvaan ja toimivaan konseptiin. Ravintolan alkuperäiset reseptit ja ruokalista ovat säilyneet lähes muuttumattomina, vaikka uusia annoksia on lisätty vuosien saatossa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tämä uskollisuus omalle tyylille on kantanut hedelmää, ja asiakassuhteet ovat pysyneet vahvana vuodesta toiseen. Erityisesti joulun aikaan monet Tornion seudulta lähteneet palaavat lomallaan tuttuun ruokapaikkaan. Jouluviikosta loppiaiseen ravintola täyttyy kanta-asiakkaista, ja kiire on taattu.
– On aivan ihanaa kuulla, että monille joululoman kohokohta on käydä syömässä meillä Golden Flowerissa, Charles kertoo innostuneena.
Yrittäjä Charlesille tärkeintä on asiakkailta saatu aito palaute. Erityisen ilahduttavaa on kuulla, että monet pitävät Golden Flowerin ruokaa parhaimpana, mitä he ovat koskaan maistaneet – verrattuna kiinalaisiin ravintoloihin Suomessa ja jopa ympäri maailmaa.
– Se, että asiakkaamme ovat syöneet lukuisissa ravintoloissa, mutta pitävät meidän ruokiamme ylivertaisina, on todella suuri kunnia, hän kiittelee.
Golden Flowerin suosituimpien annosten listalta löytyvät erityisesti häränliharuoat, ja pizzavalikoimasta Kebab Special sekä tulinen Hot One ovat asiakkaiden kestosuosikkeja. Charlesin mukaan onnistumisen resepti on yksinkertainen: ruoan maku ja laatu ovat aina etusijalla.
– Uskon, että juuri se on ravintolamme suosion salaisuus, hän kiteyttää.
Ravintola Golden Flower, Chir Phin Oy
- Perustamisvuosi 1985
- Työntekijöitä 13
- Toimiala: Ravintolat
- Liikevaihto: 1,6 M€ (2023)
Sinua voisi kiinnostaa
- Blogi
- Energiansäästövinkit
- Tapahtumat
- Uutiset
- Yritystarinat