Aina tähdätään siihen, että asiakas on tyytyväinen ja saadaan pihat kuntoon

Vuonna 2008 perustettu Pihapalvelu Viippola Oy keskittyy viherrakentamiseen, talvikunnossapitoon ja kaikkeen, mikä tekee ulkona olemisesta viihtyisämpää sekä turvallisempaa. Torniolainen yritys palvelee paitsi paikallisia yrityksiä ja yksityisiä kodinomistajia, toteuttaa myös projekteja julkisen puolen tarpeisiin, kuten teiden varsille ja koulujen pihoille.

Ensimmäisen työkoneensa Pihapalvelu Viippola Oy:n yrittäjä Jaakko Viippola osti vuonna 2008. Seuraavan talven hän teki lumitöitä päivätyönsä ohessa paikalliselle Kiinteistöhuolto Rautiolle – ja tämä hyvin sujunut yhteistyö jatkuu edelleen.

– Siitä se sitten lähti pikkuhiljaa liikkeelle. Ensimmäiset pari vuotta työllistin vain itseni. Toiminimellä aloitin, ja vuonna 2014 muutin yrityksen osakeyhtiöksi. Lumi-, piha- ja kivityöt ovat olleet päätoimialaa alusta asti ja ovat edelleen. Vaikka nykyään tehdään paljon muutakin, ydintoiminnan peruspilarit ovat pysyneet samana: Talvella lumi ja kesällä pihat, Jaakko kertaa yrityksen historiasta. Juuret yrittäjyyteen Jaakko sai kotoaan, ruokakauppiaina toimineilta vanhemmiltaan. – Sieltä halu ja palo yrittäjyyteen minulle jäi, vaikka oma alani onkin täysin toinen.

Pihapalvelu Viippola Oy yrittäjä Jaakko Viippola
Torniolainen Pihapalvelu Viippola Oy on laittanut pihoja kuntoon jo 15 vuoden ajan. Yrittäjä Jaakko Viippolan mukaan työn tavoitteena on paitsi tyytyväinen asiakas, myös hyvä ja kestävä lopputulos.

Ei ole olemassa liian pientä urakkaa

Yritystoiminta on kasvanut maltillisesti vuosi vuodelta. Kalustokantaa on laajennettu sitä mukaa kun projekteja tullut, ja yhteistyöverkosto on kasvanut. Pihapalvelu Viippolan liiketoiminnan pääpaino on yrityspuolen aliurakoinnissa, sekä kunnalle ja taloyhtiöille tarjotuissa palveluissa. Urakat keskittyvät pääsääntöisesti Tornioon ja Meri-Lapin alueelle, mutta paikallisten rakennusliikkeiden kumppanina on toimittu tarvittaessa laajemmallakin säteellä Lapissa ja Pohjois-Ruotsissa. Vaikka yrityspuolen aliurakointi on pääasiallinen tulonlähde, voivat yksittäiset kuluttajatkin tilata Viippolan palveluja pihaprojekteihin liittyen. Kattava kone- ja työvälinevalikoima taipuu monenlaiseen tarpeeseen. Kesät ovat yrittäjälle kiireistä aikaa.
– Jos suunnitelmia pihan kunnostukseen liittyen on ja työ pitää saada valmiiksi tiettyyn ajankohtaan mennessä, kannattaa asian suhteen olla ajoissa liikkeellä. Syksyn ja talven aikana tulee jonkin verran tilauksia, mutta keväällä kalenteri alkaa olla kesän osalta jo täynnä, Jaakko vinkkaa.

Tällä hetkellä yrityksen päivät täyttyvät pienemmistä ja isommista paikallisista urakoista. Kotikaupungissaan Pihapalvelu Viippola on ollut mukana toteuttamassa monia projekteja.
– Kaikki kohteet ovat olleet erityisiä. Matkan varrella on saanut kohdata paljon mukavia asiakkaita ja hienoja työmaita, kuten Torniossa Puutarhakadun liikenneympyrä, Tornion kaupungintalon, Keskikadun kivityöt, Lapparin edusta ja Vesaisenkadun kivityöt, yrittäjä summaa. Yhtenä erityisesti mieleen painuneena projektina Jaakko mainitsee Nordbergin möljän kivityöt, koska se oli yritykselle ensimmäinen isomman mittaluokan projekti kotikaupungissa vuonna 2013. Tämän projektin Pihapalvelu Viippola teki Maansiirto Mykkälän aliurakoitsijana. Yrityksellä on komea lista vuosien varrella karttuneita referenssejä verkkosivullaan.

Nordbergin möljä Tornio
Nordbergin möljän kivityöt vuonna 2013 on ollut ensimmäinen suuren mittaluokan projekti Pihapalvelu Viippolalle kotikaupungissaan Torniossa.
Kivikuviossa Tornion vaakuna kaupungintalon edessä
Pihapalvelu Viippola työsti kaupungintalon eteen Tornion vaakunan. Yrittäjä Jaakko Viippolan mukaan hyvin tehdyn suunnitelman pohjalta työ oli helppo toteuttaa.

Kiireinen yrittäjäarki vaatii järjestelyjä ja joustoa

Tällä hetkellä Pihapalvelu Viippola Oy työllistää yrittäjän ohella viidestä kahdeksaan henkilöä. Työn kausiluonteisuus tuo omat haasteensa, koska talvikuukausina työtä on vähemmän. Kiireisimpään kesäsesonkiin apua haetaan työvoimaa vuokraavien yritysten kautta ja palkataan tarpeen mukaan. Yrittäjä on kiitollinen siitä, että vakioporukka on pysynyt hyvin mukana. Pisimpään Viippolan palveluksessa ollut työntekijä saavuttaa kymmenen vuoden rajapyykin työurallaan tulevana syksynä.

Hyvän työporukan ohella Jaakko nostaa tärkeäksi taustavaikuttajaksi perheen antaman tuen.
– Onhan tämä melkoista tasapainoilua työn ja vapaa-ajan välillä, ja ajankäytön suhteen ylipäätään, eikä tämä onnistuisi ilman perheen sataprosenttista tukea. Vaimolta tämä on erityisesti vaatinut paljon ymmärrystä jo joustoa, hän kiittelee. Aiemmin erityisopettajan virassa toiminut Jaakon vaimo, Janica Viippola, tuli mukaan yrityksen toimintaan vuonna 2021. Hän on ottanut vastuulleen yrityksen paperitöitä, joka puolestaan on mahdollistanut Jaakolle keskittymisen suorittavaan työhön.

Kaikki toimet tähtäävät yhteen tavoitteeseen

Tulevaisuuden torniolaisena yrittäjänä Jaakko näkee omalla toimialallaan valoisana. Kuluva kesä on työntäyteinen, ja jatkossakin tekemisitä vaikuttaa riittävän niin talvi- kuin kesäajallekin.

– Jotenkin sitä ajattelee, että kun on torniolainen, niin haluaa myös harjoittaa yritystoimintaa täällä. Meri-Lapin alue kokonaisuutena on hyvä toimintaympäristö meille. On hienoa, että Torniossa niin kaupunki kuin yrityksetkin ovat valmiita käyttämään varoja ympäristön kunnossapitoon.

Yrityksessä on käynnissä monia työn organisointiin ja tehokkuuden parantamiseen liittyviä uudistuksia. Uudet, nykyaikaiset verkkosivut on tarkoitus avata vielä kuluvan kesän aikana osoitteessa pihapalveluviippola.fi.

– Tällä hetkellä työn alla ovat toiminnanohjausjärjestelmän kehittäminen, sekä muitakin toiminnan tehostamiseen, kustannusseurantaan ja asiakashallintaan liittyviä projekteja. Olemme saaneet hyvin konsulttitukea näihin. Näiden kehitystoimien myötä meille jää tulevaisuudessa enemmän aikaa ja voimavaroja tuottavalle työlle, Jaakko summaa uudistusten tuomia etuja. Yhdestä asiasta yritystoiminnassa ole koskaan tingitty, eikä tingitä. Se on työn jälki. – Kaikki koko prosessissa tähtää siihen, että asiakas on tyytyväinen. Tavoite on onnistua vastaamaan asiakkaan tarpeeseen ja siihen, että lopputulos on kaikin puolin hyvä ja kestävä – että saadaan pihat kuntoon!

Pihapalvelu Viippola Oy
  • Perustettu 2008
  • Työntekijöitä 6
  • Toimiala: Maisemanhoitopalvelut
  • Liikevaihto: 875 000 € (2022)

Lue lisää