New Business blogi

Yhdessä työskentely on opettanut ja pohjustanut yhteistyön entistä parempaa rakentumista New Business -hankkeessa Rovaniemen ja Tornion välillä.

Design rantautuu Tornioon

Kirjoitin muistilapulle toimistoni seinälle oivaltavan totuuden; ”…tieto ei koskaan asu yhden katon alla.”. Törmäsin tähän ajatukseen muutama kuukausi sitten Arto Sivosen LinkedIn postauksessa, ja mielestäni se oli nerokas. Suppea tietomäärä kun on aina riski ja yksilön ”totuus” subjektiivinen. Mielen avoimuus taas on eräänlainen luovuuden portti, joka avautuu erityisesti yhdessä tekemällä ja erilaisuuden edessä. Uudet oivallukset ja innovaatiot syntyvät, kun asioita yhdistellään uudella tavalla. Eli useamman pään toimesta ja useiden kattojen alla. 

Yhdessä työskentely on opettanut ja pohjustanut yhteistyön entistä parempaa rakentumista New Business -hankkeessa Rovaniemen ja Tornion välillä. Alueella on kerrassaan mainioita yrityksiä ja potentiaalia yhdessä kehittämiseen sekä muotoilun hyödyntämiseen löytyy. Puitteet yritys- ja oppilaitosyhteistyölle todettiin hyväksi myös yhteisen matkan aikana, jonka järjestimme New Business-hankkeessa helmikuussa. ”Design rantautuu Tornioon” -tapahtuman aikana Lapin yliopiston teollisen muotoilun toimijat vierailivat Torniossa.

Matka Rovaniemeltä Tornioon toteutettiin yhteistyössä ILO -hankkeen kanssa. Tapahtuma oli suunnattu paikallisille yrityksille sekä oppilaitoksille ja vieraanvarainen Business Tornio huolehti meistä hienosti koko tapahtuman ajan (Kuva 1., 2.). 

Kuva 1. Business Tornio tarjosi hyvät puitteet helmikuiselle retkellemme. Yritysten tapaaminen sai ajatukset lentämään.
Kuva 2. Lapin yliopiston muotoiluosaajat kertoivat inspiroivasti tehdystä yritysyhteistyöstä. Olemme hankkeen aikana Lapin yliopistolla, iloksemme huomanneet, että muotoiluosaamisellemme on tarvetta ja kysyntää Meri-Lapissa. Me taas haluamme tehdä yritysten kanssa yhteistyötä.

New Business -matkalla Rovaniemelle

REDU tarjoaa PK-yrityksille erilaisia mahdollisuuksia testata 3D-tulostusta
Kaikki Lapin yliopiston tilat ovat vapaasti opiskelijoiden käytettävissä.
Euroopan ainoa kelekkatehdas, BRP

New Business -hankkeessa järjesti matkan myös toiseen suuntaan, eli Torniosta Rovaniemelle, kun reilu 10 yritys- ja oppilaitosedustajaa lähti 1.6. vastavierailulle. Ensimmäisenä päämääränä toimi Lapin koulutuskeskus eli tuttavallisemmin REDU, jossa pääsimme tutustumaan Jokiväylän yksikössä sijaitsevaan suuren kokoluokan 3D-tulostimeen. Kyseisellä tulostimella on mahdollista tulostaa suuria yksittäisiä kappaleita puukomposiitista ja tulostin on ainoa Suomessa, jossa on niin tulostus- kuin koneistustyökalut yhdessä paketissa. 

Pikaisen REDU-vierailun jälkeen siirryimme tutustumaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan, jossa pääsimme kiertämään kaikki oppimisympäristöt VR-tilan kautta FABLAB-tilaan ja sitä kautta päättäen kierroksemme SINCO-labraan, joka tarjoaa puitteet palvelumuotoilulle ja ideoiden testaukselle. Lisäksi täytyy nostaa esille esimerkiksi se, että VR-tilassa voidaan simuloida erilaisia tiloja ja kokoonpanoja virtuaalisesti ennen isompia investointeja tai todellista tekemistä. 

Viimeisenä matkakohteena ennen kotimatkaa oli Euroopan ainoa kelkkatehdas BRP, joka antoi vierailijoille aimo annoksen tuotekehityksestä, työhyvinvoinnista ja Lean-menetelmistä. Jatkuvasti parantava tehdas tuottaa yhdessä vuorossa noin 140 kelkkaa eli karkeasti laskettuna parikymmentä kelkkaa tunnissa. Oli hienoa nähdä, miten tällainen liukuhihnaprosessi toimi ja miten esimerkiksi työkalujen sijoittelulla oli saatu aikaa hyvät työskentelyolosuhteet työntekijöille. Lisäksi vierailulla kuultiin hieno tarina unelmoinnista, niiden toteutumisesta ja siitä miten ensimmäinen opiskeltu ala ei välttämättä olekaan se lopullinen “eläkevirka”. 

Näitä vierailuita on tulossa lisää syksyllä, joten seuraa ilmoitteluamme. Voit myös tilata hankkeen uutiskirjeen laittamalla Miikalle sähköpostia. Uutiskirjeestä kuulet ensimmäisten joukossa mitä New Business –hankkeessa tapahtuu. 


Kirjoittajina toimivat alkuosassa Lapin yliopistolla suunnittelijana työskentelevä Maileena Tuokko ja loppuosassa hankkeen projektipäällikkönä toimiva Business Tornion Miikka Laitinen 

Lisätietoa New Business hankkeesta löydät täältä