Säästövinkit suihkuun ja saunaan

Suihkussa käynti ja saunan lämmitys kuluttavat paljon energiaa. Lue miten pienillä muutoksilla saa aikaan merkittäviä säästöjä.

Säästä vettä suihkussa
Suihkuajan lyhentämisellä ja veden virtauksen alentamisella on merkittävä vaikutus energiankulutukseen. Myös veden lämpötilaa kannattaa tarkkailla suihkussa käydessään.

Suihkussa käynti

Kylmän veden hinta jätemaksuineen on kuutiolta tyypillisesti 3–4 € ja veden lämmittäminen maksaa noin 3 € kuutiolta. Suihkussa lämmitetyn veden osuus on noin 60 %. Nykystandardien mukaisissa suihkupäissä veden virtaus on 12 litraa minuutissa. Jos nelihenkisessä perheessä jokainen ottaa päivittäin 10 minuutin suihkun, kuluu vettä lähes 0,5 m³ päivässä. Vuositasolla tämä tarkoittaa noin 930 €.

– Jos jokainen perheenjäsen lyhentää suihkun kestoa 5 minuuttiin, voidaan näin ollen saavuttaa noin 464 euron vuosittaiset säästöt. Hiilijalanjälki pienenee noin 44,5 kg.

– Vaihtamalla perinteisen suihkupään vettä säästävävään suihkupäähän, jossa veden virtaus on noin 9 l minuutissa, voidaan vuositasolla säästää reilut 230 €, jos suihkuaikaa ei muuteta (10 min/hlö/pv). Hiilijalanjälki pienenisi noin 22 kg.

Kotisauna

Kertalämmitteinen sähkökiuas on yleensä teholtaan suurin yksittäinen kodin sähkölaite. Saunan lämmittäminen kuluttaakin helposti huomattavan paljon sähköä, joten sen käyttötapoja kannattaa tarkastella. Noin 1,5 tunnin saunomiskerta 6 kW kiuasta käyttämällä maksaisi noin 3,17 €. Jos on tottunut saunomaan esimerkiksi kolme kertaa viikossa, niin vähentämällä saunomiskerrat kahteen kertaan viikossa, voidaan sähkölaskussa säästää kuukausitasolla lähes 13 €. Energiataloudellisin saunomislämpötila on n. 70–80 °C: saunan lämmittäminen 100 °C nostaa sähkönkulutusta n. 20–30 %. Lämmittäminen 100 asteeseen voisi siis nostaa yhden käyntikerran hinnan reiluun 4 euroon. Yksi 1,5 tunnin saunomiskerta aiheuttaa sähkön tuottamisesta syntyvät 614 g hiilidioksidipäästöt. Näin ollen, jos viikoittain jätetään yksi saunomiskerta pois, saadaan hiilidioksidipäästöjä vähennettyä reilut 3 kg kuukaudessa.

Saunominen
Sauno energiatehokkaammin löylyhetken laadusta tinkimättä.