Lomana Oy tuo uusia tuulia Tornion matkailuun yrityskaupan myötä

Oululaistaustainen ja Kainuussa kotipaikkaa pitävä Lomana Oy on ostanut Park Hotel Tornion liiketoiminnan lokakuun alussa. Jorma Sankala ehti toimia lähes 30 vuotta hotellin johtajana ja omistajana vuodesta 2015 alkaen. Lomana Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kiiskilä ja hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kyhälä näkevät monia mahdollisuuksia erinomaisesti johdetun hotellin tulevaisuudessa. Kaupan taustalla on yhtiön strategian mukainen vastuullinen ja kannattava kasvu Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa ja kaupungeissa.

Lomana Oy jatkaa Jorma Sankalan pitkään luotsaaman Park Hotel Tornion liiketoimintaa. Heidi Ylläsjärvi jatkaa hotellinjohtajana.

Vankkaa asiantuntemusta liiketoiminnan ja matkailun kehittämisestä

Lomana Oy:n liiketoiminta käynnistyi vuonna 2018, kun yhtiö osti Hyrynsalmella sijaitsevan Hotelli Ukkohallan, mökkivälitys- ja ravintolatoiminnan, kaupan ja kahvilan sekä saunamaailman ja kylpylän. Tuolloin ensimmäisenä investointina yhtiö rakennutti Ukkohallan huipulle korkeatasoiset Sky Cabin Glass Suites -näköalahuoneistot, jotka tarjoavat hotellitason majoitusta keskellä kauneinta luontoa. Lomana Oy operoi nykyään Kainuun lisäksi Kuusamossa Rukalla, ja nyt Torniossa.

Lomana Oy:n omistavat toimiva johto ja Suomen Kuntakiinteistöt Group. Lomana Oy:n osakkaista toimitusjohtaja Jussi Kiiskilä ja hallituksen puheenjohtaja Kimmo Kyhälä vastaavat yhtiön toiminnasta ja osallistuvat toimintaan täysipäiväisesti. Kolmas hallituksessa vaikuttava jäsen on oululaisen Ruskotunturi Oy:n toimitusjohtaja Kalle Kyhälä.

Park Hotellin uusilla omistajilla on pitkä kokemus ja vahva asiantuntemus yrittäjyydestä, matkailusta ja liiketoiminnasta.  Kolmatta vuotta toimitusjohtajan virassa oleva Jussi Kiiskilä on ehtinyt toimia aiemmin mm. viisi vuotta Hiihtokeskus Iso-Syötteen johtajana, ja on vaikuttanut useissa eri tehtävissä Stockmann Oy:n Suomen ja Baltian tavarataloissa, viimeksi Oulun Stockmannin myynti- ja markkinointipäällikkönä. Hallituksen puheenjohtaja, yli 20-vuotisen uran yrittäjänä luonut Kimmo Kyhälä, on yksi Suomen Kuntakiinteistöt Groupin perustajista. Kuntakiinteistöt Groupin muita osakkaita ovat rakennusyrittäjä Antti Rantala ja oululainen sijoittaja Matias Itkonen.  Kyhälän perheyhtiö on lisäksi osakkaana Hiihtokeskus Ukkohallassa ja Oulun Ruskotunturissa

Tavoitteena vastuullinen ja kannattava kasvu pohjoisessa

Korona-aikana yhtiö teki laajentumisstrategian, joka tähtää matkailuliiketoiminnan vastuulliseen ja kannattavaan kasvuun orgaanisesti ja yrityskauppojen kautta Pohjois-Suomen kaupungeissa ja matkailukeskuksissa. Kiiskilä ja Kyhälä näkevät Tornion hotellikaupan merkittävänä askeleena kohti yhtiön kasvutavoitteita. Yrityksen budjetoitu liikevaihto vuodelle 2024 on 5,5 miljoonaa euroa, ja sen palveluksessa työskentelee noin 25 henkilöä. Yritys aikoo olla aktiivinen toimija matkailualan murroksessa, tarjoten paikallisesti tuotettuja palveluita ja elämyksiä samalla panostaen kansainvälistymiseen, digitalisaatioon ja liiketoimintojen kehittämiseen.

Aktiivista kartoitustyötä sopivista investointikohteista on tehty useita vuosia. Park Hotel Tornion hankinta on osa strategiaa. Kyhälän ja Kiiskilän mukaan ostokiinnostuksen heräämiseen ja kauppojen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä löytyi tästä kohteesta runsaasti.
– Park Hotellin pitkäaikainen omistaja Jorma Sankala ja hotellinjohtaja Heidi Ylläsjärvi ovat tehneet todella hienoa työtä. Tätä hotellia on hoidettu ja johdettu kaikella tavoin hyvin. Hotellin ravintolamaailma on kokonaan uudistettu ja valtaosa huoneista on hiljattain remontoitu tyylikkäiksi ja nykyaikaisiksi. Tämän kaiken kruunaa äärettömän osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Näistä lähtökohdista meidän on mutkatonta jatkaa tämän pitkät perinteet omaavan hotellin toimintoja ja kehittää niitä edelleen, molemmat kiittelevät.

Park Hotellin tutut toiminnot säilyvät ennallaan omistajanvaihdoksesta huolimatta. Kaikki työntekijät ovat jatkaneet tehtävissään, ja hotellin sekä ravintoloiden palvelutarjonta ovat jatkuneet entiseen tapaan. Hotellissa on 98 huonetta, kaksi ravintolaa, 200 henkilön auditorio, 300 henkilön tapahtuma-areena, sekä useita kokoustiloja, kuntosali, sauna- ja allasosasto. Toimiva kokonaisuus tarjoaa erinomaiset puitteet kasvattaa ja jalostaa liiketoimintaa. Uudella omistajalla on visio tulevista kehittämistoimista, joista osa on jo aloitettu.

Tähtäimessä kansainväliset asiakkaat paikallisia unohtamatta

Yhtenä merkittävänä toimenpiteenä Park Hotel Tornio on hankkinut matkanjärjestäjäoikeudet, jotka antavat virallisen luvan paketoida matkailun tuotteita ja palveluja. Alueellinen verkostoituminen ja keskusteluja yhteistyön tekemisestä lähialueen matkailutoimijoiden kanssa on jo käynnistetty. Lisäksi digitaalisuus tulee näyttelemään entistä suurempaa roolia valmiiden matkapakettien myynti- ja markkinointityössä. Verkkoon avattava matkakauppa tuo palvelut asiakkaan ulottuville aivan uudella tavalla ja helpottaa ostoprosessia. Valmiit matkapaketit, joita erityisesti ulkomaiset matkanjärjestäjät suosivat, löytyvät pian yhdestä osoitteesta. Kohteen vetovoima, valmiiksi mietityt sisällöt ja ostamisen helppous ovat avaintekijöitä, kun haetaan kasvua kansainvälisiltä markkinoilta. Uusia asiakaskontakteja lähdetään luomaan mm. matkamessujen Workshopiin, johon osallistuu vuosittain useita satoja ostajia kymmenistä eri maista.
– Sen lisäksi että panostamme omien toimintojemme kehittämiseen, näemme alueellisen yhteistyön isossa roolissa. Haluamme olla omalta osaltamme vahvistamassa Tornion matkailun palvelutarjontaa ja tekemässä Torniota tunnetuksi kiinnostavana matkakohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, toimitusjohtaja Kiiskilä summaa.

Paikallisia asiakkaita Park Hotel palvelee aivan kuten aiemminkin. Lounasta on tarjolla arkisin, sekä a la carte ravintolapalveluja iltaisin ja lauantaisin. Alkavalla pikkujoulukaudella Park Areenalla on buffetruokailun ohessa mahdollisuus osallistua suosikkiartistien keikoille. Hotellin monipuoliset tilat ovat varattavissa kokousten, tilaisuuksien, tapahtumien ja saunailtojen järjestämiseen.

– Olemme avoimia ehdotuksille, millaista ohjelmaa me voisimme tarjontaan lisätä. Tilamme taipuvat monenlaiseen käyttöön ajatellen vaikkapa viihde-, musiikki- ja kulttuuritarjontaa. Matkailijoiden lisäksi haluamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla paikallisia asukkaita ja yrityksiä, joten tulemme huomioimaan myös heidän toiveensa nykyisten palvelujen osalta ja uusien suunnittelussa, Kiiskilä lupaa.