New Business -blogi: Yritysyhteistyö – Pala kakkua, uhka vai mahdollisuus?

New Business -hankkeen keskeisinä tavoitteina on mm. lisätä yritysyhteistyötä, edesauttaa yritysten kasvua ja kansainvälistymispyrkimyksiä ja tätä kautta mahdollistaa uusien työpaikkojen syntyminen Meri-Lapin pk-sektorin yrityksiin

Miten kakku jaetaan?

Viime aikoina elinkeinoelämän uutisoinnissa jälleen pinnalle pulpahtaneet teollisuuden suuret investoinnit rajan takana Ruotsissa ja Norjassa ovat herättäneet keskustelua merkittävästä tulovirrasta, joka olisi tavoiteltavissa sopivalla yritysyhteistyöllä esimerkiksi Meri-Lapin pk-yritysten kesken.

Miljoonainvestointien toteuttamiseen kaivataan kipeästi tekijöitä, mutta urakoiden tai työmaiden koko saattaa usein olla niin mittava, että yksittäisten yritysten resurssit tulevat rajoitteeksi tarjouskilpailuihin osallistumisessa ja oman osansa tuovat mahdolliset puutteet kielitaidossa tarjousten tekemistä varten.

Tässä olisi ns. tuhannen taalan, ja vähän enemmänkin, paikka yritysten järjestäytymisessä esimerkiksi metalli- ja rakentamisen alan klusterien sisällä siten, että kokonaisurakasta jokainen saisi oman siivunsa kakkua. Tällä saavutettaisiin enemmän, kuin että pyritään ahmimaan koko kakku kerralla tai joudutaan kieltäytymään koko kakusta, kun ei pystytä sitä haukkaamaan.

Voi olla paljon vaadittu, mutta vaakakupissa on sen verran mittava potti euroja ja työllisyysmahdollisuuksia sekä mahdolliset avaimet kansainvälistymisen ensi askeliin, että kannattaisiko ottaa pieni riski ja jättää kilpailuasetelmaa taka-alalle sekä neuvotella paikallisten toimijoiden ja jopa kilpailijoiden kanssa yhteistyöstä, jossa jaetaan kakkua kaikkien kesken?

Kirjoittaja, Marja-Liisa Rantamaa, toimii New Business -hankkeen projektipäällikkönä, joka vastaa Business Tornion osalta hankkeeseen määriteltyjen toimenpiteiden toteuttamisesta sekä hankekokonaisuuden hallinnosta, hankkeen keskeisimmistä viestintätehtävistä, rahoittajakontakteista ja yhteistyön organisoimisesta yhdessä projektikoordinaattoreiden kanssa.