Yli 30 vuotta myyjänä samassa kaupassa toi osuvan lempinimen

Ulla Niskanen oli hieman yli 30-vuotias, kun hän tuli Erkki Juntin kauppaan juttusille – eli työhaastatteluun. Siitä alkoi lähes 35 vuoden mittainen myyjän ura samassa kaupassa Tornion Kirkonmäessä. Ensin kauppiaana oli Erkki Juntti ja sitten Erkin poika Kimmo. Kimmon aikana kyltti vaihtui talon katolla T:stä K:hon ja nimi K-Market Kirsikaksi.

 

”Työhaastattelu oli lyhyt ja ytimekäs”, Erkki muistelee. Ulla aloitti myyjänä lähes siltä istumalta. Ahkera työntekijä ja nopea oppimaan. Solahti porukkaan hyvin. Rautainen ammattilainen”, Erkki listaa kehuja Ullasta kauppiaalle tutulla varmuudella.

Ullan lisäksi kaupassa ei monta muuta myyjää ollutkaan. Päivittäistavarakauppa oli muutenkin 1980-luvulla erilaista kuin tänään. Isot muutokset, kuten digitalisaatio, valikoiman hurja laajentuminen, pitkät aukioloajat ja verkkokauppa olivat vielä edessä, vaikka kurkkivat jo nurkan takana.

”Nopeasti piti ottaa vastuuta”, Ulla kertoo, vaikka varsinaisia vastuualueita ei silloin ollut. ”Kaikki huolehtivat kaikesta. Sain käydä joka osaston läpi. Myyjän työssä oli muutenkin enemmän käsityön leimaa. Piti leikata lihaa, siivuttaa makkaraa ja lohkoa pallojuustoa eri kokoisiin paloihin. Sillit myytiin tynnyristä. Iso työ oli lihamyllyn pesu, joka ei ollut muutenkaan niitä kaikkein houkuttelevimpia”, Ulla naurahtaa.

Kauppa ennen digiaikaa

Tänä päivänä kuulostaa oudolta sellainenkin asia, että noin 30 vuotta sitten vain harvoissa elintarvikkeissa oli päiväys eli viimeinen käyttöpäivä. Ensimmäisenä se taisi tulla maitotuotteisiin, kertoo Erkki. Hän muistelee, kuinka eräs tuttu kauppias sanoi lopettavansa hommat sinä päivänä, kun viimeinen käyttöpäivä tulee WC-paperiinkin. Sitä odotellessa!

Mutta nyt eksyimme hieman sivupolulle. Palataan Ullan tarinan alkuun. Erkin kauppa ei ollut Ullan ensimmäinen työpaikka. Kun Ulla valmistui oppikoulusta ja lukupäätä selvästi riitti, isä ja äiti olivat sitä mieltä, että tyttären olisi hyvä jatkaa kauppaopistoon.

”Sanoin, että mihinkään konttoriin en mene istumaan. Halusin asiakaspalveluun ihmisten pariin. Pääsin ensin kemikalioon, ja siitä R-kioskiin. Ravintola-alan kurssin kautta päädyin hotelliin. Kun lapset olivat pieniä, hotellin työajat eivät sopineet minulle ja valvominen kävi raskaaksi”, muistelee Ulla. Siitä oli helppo siirtyä kaupan puolelle.

Kun Ulla aloitti Erkki Juntin kaupassa, myymälän aukioloajat olivat aivan toista kuin tänään. Kauppa oli auki ilta kuuteen ja siitä jatkoi kioski kello 21:een. Pyhäpäivinä kaupat olivat kokonaan kiinni. Kuten tiedetään, nyt kaupat ovat auki joka päivä oli arki tai pyhä.

Kauppa jossa Ulla aloitti, oli nykyiseen K-Market Kirsikkaan verrattuna pieni: 200 neliötä. Tällä hetkellä myymäläpinta-ala on 700 neliötä. Kauppaa on laajennettu kolmeen otteeseen, vuonna 1985, toisen kerran 1999 ja viimeksi 2014.

Muutoksia tulee kuin hihnalta

”Kaupan ala on muuttunut aivan hirveästi. Viimeisen 15 vuoden aikana etenkin”, Ulla huokaisee ja miettii mahtaisiko enää pysyä muutoksen rattaissa mukana. Kimmo ei epäile yhtään, vaan toteaa samaan hengenvetoon, että on ollut ihailtavaa seurata, kuinka nopeasti Ulla on oppinut kaiken ja sopeutunut tietotekniikan lisääntymiseen.

Tuotteita on nyt myynnissä kymmenkertainen määrä aikaisempaan verrattuna. Semmoisen määrän hallitseminen ei Kimmon mukaan ilman tietotekniikkaa onnistuisi. ”Se on lisännyt konttorityötä ja näyttöpäätteen ääressä istumista”, sanoo Kimmo, joka on elänyt itsekin sitä aikaa, kun tilaukset kirjoitettiin käsin paperille ja hoidettiin puhelimessa.

”Tietokoneiden käyttöä joutui opiskelemaan, mutta se onnistui työn ohessakin. Pieniä kurssejakin olen saanut käydä, niin asiat ovat tulleet tutuiksi”, Ulla kiittelee.

Kaikki ei kuitenkaan muutu, kauppaa tehdään yhä ihmisten kesken. Jonkun pitää hyllyttää tavarat eikä asiakaspalvelun merkitys ole kadonnut minnekään. Ulla arvelee, että pitkän työuran salaisuus on joustava luonne. Sitä tarvitaan, sillä asiakkaita on monenlaisia ja kaikenlaisia tilanteita voi tulla kaupassa vastaan.

Kaksi erilaista kauppiasta

Sukupolvenvaihdos kaupassa tapahtui vuonna 1997. Erkki oli aloittanut kauppiaan uransa jo vuonna 1973. Kimmo myöntää, että 25-vuotiaalle nuorelle hyppy jämptinä ja suoraviivaisena pidetyn isän saappaisiin oli iso ja haastavakin. Samaan aikaan tapahtui suuri muutos, kun kaupparyhmää piti vaihtaa ulkoisista syistä. Kimmo teki perusteellisen harkinnan jälkeen sopimuksen K-ryhmään. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi.

Kimmon mielestä, muutoksessa on tärkeätä, että henkilökunta lähtee prosessiin mukaan, osaa asiat ja on motivoitunut oppimaan uutta. Onneksi kauppa oli tullut tutuksi monin tavoin ja Erkiltä siirtyi Kimmolle ”valmis ja toimiva systeemi”, kuten Kimmo asian ilmaisee.

Kimmon aloittaessa kauppiaana työntekijät olivat kaikki Erkin palkkaamia. Myöhemmin tuli aika ottaa töihin oman ikäluokan ihmisiä. Vaikka isän ja pojan johtamistapa on erilainen, henkilökunta on Ullaa myöten sopeutunut hyvin molempien tyyliin. Siitä kertoo sekin, että vaihtuvuus on henkilökunnassa ollut vähäistä, mikä on ollut tavoitekin.

”Kimmolla on uskomattoman pitkä pinna, Erkki on temperamenttisempi”, tiivistää Ulla. Molemmat osaavat Ullan mukaan antaa vastuuta henkilökunnalle, mikä on tärkeää.

”Minun täytyy mahdollistaa se, että kaikki voivat tehdä työnsä hyvin ja huolehtia siitä, porukka tulee keskenään toimeen. Ihmisiä pitää kuunnella, se asia ei ole muuttunut miksikään”, Kimmo päättelee.

Samalla kun neliöt ovat kasvaneet, myynti on kolminkertaistunut. Tällä hetkellä K-Market Kirsikassa on seitsemän vakituista työntekijää, ja kun kaikki osa-aikaisetkin lasketaan, keskimäärin kymmenen.

Lähikaupassa asiakkaat tulevat tutuiksi

Pienessä paikallisessa kaupassa ja pitkässä työhistoriassa on Ullan mielestä se hieno puoli, että oppii tuntemaan asiakkaat pienestä saakka. Näkee kuinka he käyvät kaupassa ensin vanhempiensa kanssa ja kasvavat alakouluikäisistä nuoriksi aikuisiksi. Tunnelma kaupassa on läheinen, niin kuin Keskon markkinoimassa ”Oman kylän kaupassa” kuuluukin. Osasta asiakkaita on tullut henkilökohtaisia ystäviä.

Viime aikoina Ulla on palvellut K-Market Kirsikassa pääasiassa tuuraajana kassalla pari kolme päivää viikossa. Sen verran usein kuitenkin, että tuttu asiakas vuosien takaa totesi spontaanisti kassahihnalle tuotteita laittaessaan: ”aha, retrokassakin on töissä”.

”En voi kuvitella mitään muuta, kuin olisin tässä kaupassa ja tekisin tätä työtä”, Ulla sanoo. Eläkeikä koittaa kuitenkin jo. ”Hieman haikealta tuntuu, mitä minä silloin teen.” Ehkä näemme retrokassan jatkossakin omalla paikallaan – ainakin silloin tällöin.

 

K-Market Kirsikka

  • Toiminut nykyisellä paikalla vuodesta 1980
  • Myymäläpinta-ala 700 m2
  • Työllistää keskimäärin 10 henkilöä
  • Toimiala: päivittäistavarakauppa
  • Liikevaihto: 3,7 M€

Lue lisää