Menestystarina – Tuomo Svenn, TSV-Rakennus Oy

Usko itseen kantaa kasvuun

Tornion seudulta lähtöisin oleva TSV-rakennus Oy on ollut jo toistakymmentä vuotta kasvun polulla. Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Tuomo Svenn aloitti yrittäjäpolkunsa toiminimellä vuonna 2007 kaverinsa kanssa. Nyt hän luotsaa 50 työntekijän yritystä, joka myös työllistää yhteistyökumppaneidensa kautta toiset 50 henkilöä. Business Tornionkin kanssa yhteistyötä tehnyt Tuomo kertoo nyt omasta yrittäjätarinastaan.

 

“Minulle oli selvää jo peruskoulun lopulla, että haluan työskennellä rakennusalalla. Niinpä hakeuduin heti peruskoulun päätteeksi ammattikouluun rakennuslinjalle ja työllistyin siitä jo kahden vuoden jälkeen työmaille rakennusmieheksi ja kirvesmieheksi.

Koska olin jo kiinnostunut ns. ‘lajista’ ennen opintoja, olin jonkin verran omaa ikäluokkaani edellä. Varmaan sen ansiosta työllistyinkin heti, vaikka vuonna 1995 pahimmat lamavuodet olivat juuri päällä. Silloin rakennustyömailla työskentelemällä olen oman kokemuksen kartuttamisen ja osaamisen kehittämisen aloittanut.

Tein aluksi töitä pienille ja keskisuurille yrityksille, mutta 2000-luvun vaihteessa aloin myös rakentamaan omakotitaloja ja tekemään remontteja suoraan yksityishenkilöille. Sitä jatkui vuoteen 2007 saakka, johon mennessä omakotirakentamisesta oli myös muodostunut jo leipälaji. Rakentamisen kuitenkin hiipuessa päätimme työparini kanssa perustaa omat toiminimet ja alkaa laskemaan urakoita.

Ensimmäinen toiminimellä saatu urakkani on ehkä edelleen urani haastavin – Torpin vesitornin vesikatteen uusiminen. Sellaisen urakan myöntäminen pienelle toiminimellä toimivalle yrittäjälle oli Tornion kaupungilta suuri luottamuksen osoitus ja nollasta lähteneelle yrittäjälle se oli jo suoraan merkittävä nousu.

Vuonna 2009 minulla oli jo 7–8 työntekijää ja pyöritin toiminimeä yksin. Kirjanpitäjäni kuitenkin oli sitä mieltä, että nyt olisi hyvä aika perustaa osakeyhtiö. Tähän sitten myös päädyinkin ja vuonna 2010 syntyi TSV-rakennus Oy. Sen jälkeen yritys onkin kasvanut hyvin tasaisesti. Joka vuosi keskimäärin olen palkannut yhden työnjohtajan ja kasvattanut liikevaihtoa miljoonalla. Pian meillä myös valmistuu tytäryhtiö TSV-Steelin uusi halli-investointi, joka on ollut yritykselle tiloineen ja laitteineen n. 1,5 miljoonan euron investointi.

Töissä meillä on yrityksen johdossa tiivis ydinporukka, joka käytännössä kasvaa koko ajan. Meillä on matalahierarkinen yritys, jossa kukaan ei tee yksin päätöksiä ja käydään tiiviisti niin keskusteluja niin nykytilanteesta kuin tulevaisuuden ideoista – itse asiassa meillä on joka perjantai tällainen ideointitapaaminen.

Uskonkin siihen, että oma historia niin rakennusmiehenä pienyrittäjänä kuin kasvuyrityksen johtajana on luonut minulle vahvan kyvyn löytää ja palkata oikeita ihmisiä ympärilleni. Yrityksen menestyksen ja kasvun kannalta tärkeintä on ollut  juurikin se, että uskon ja luotan niin omiin kykyihini kuin omiin työntekijöihini. Yrittäjäurani alussa en edes ymmärtänyt mikä on ALV – nyt ollaan kasvun polulla ja kansainvälistymisen kynnyksellä.

Minun neuvoni onkin, että pitää uskoa itseensä, omaan osaamiseen ja omaan tekemiseen. Niillä pärjää pitkälle. Täytyy myös uskaltaa kysyä, jos ei tiedä – yrittäjyyttä aloittaessa ei ole tyhmiä kysymyksiä. Mielestäni on myös tärkeää, että jokaisella yrittäjällä on joku, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia. Muiden kanssa keskusteleminen ja heidän kuunteleminen on kehittymisen avain.

TSV-rakennuksen kasvussa osansa on ollut myös Business Torniolla. Haimme yrityksen kasvuun tukea ELY-keskukselta. Tuolloin ensimmäistä hakemusta tehdessä käännyin silloisen Team Botnian puoleen, että miten näitä hakemuksia tehdään ja sain asiantuntevaa apua.

Nyttemmin olen Tornion yrittäjien hallituksessa, minkä kautta olen oppinut tuntemaan Business Tornion asiantuntijoita entistä paremmin. Minun vahva suositukseni onkin, että kannattaa rohkeasti olla heihin yhteydessä, jos on pienikin idea tai kysymys yritystoimintaan, sen aloittamiseen tai kehittämiseen liittyen. Saat melko varmasti paljon muutakin, kuin vain vastauksen alkuperäiseen kysymyksesi.”

TSV-Rakennus Oy

Perustettu 2007
Työllistää 50 henkilöä
Liikevaihto 12 milj. €
Toimiala Rakennusliike (julkinen ja teollisuusrakentaminen, korjausrakentaminen, taloyhtiöt, maanrakennus, peltirakentaminen, teräsrakennekonepaja tytäryhtiön kautta)

Lue lisää

Tämä artikkeli on osa Menestystarinoita Torniosta -artikkelisarjaamme, ja se on julkaistu 19.11.2021.