Kasvun ja menestyksen takaa löytyy 35 tekijää

Petri Lääkkölän ja Esa Kreivin sisukkaista ponnisteluista syntynyt kuljettajakoulutusalan ohjelmistoyritys Datadrivers Oy ammentaa voimansa paikallisista työntekijöistä viljelemällä heille luovuutta kukkivan työympäristön.

Maisa Frant liittyi Datadriversin tiimiin vuonna 2019. Yrittäjä Esa Kreivi on toinen perustajajäsenistä.

Datadrivers Oy:n juuret juontavat vuosituhannen toiselle puolelle. Tuolloin yrityksen toinen perustajajäsen, Petri Lääkkölä, toimi autokouluyrittäjänä ja tarvitsi ohjelmiston oppilaskirjanpitoa, asiakastietojen käsittelyä ja laskutusta varten. Saatu tarjous ohjelmistotoimittajalta ei miellyttänyt, joten Petri otti yhteyttä lukioaikaiseen luokkakaveriinsa, softapuolella työskentelevään Esaan, ja ehdotti oman ohjelmiston koodaamista. Esa suhtautui aluksi ideaan hiukan varauksella.
– Enhän minä ollut koskaan semmosia tehnyt, enkä tiennyt autokoulubisneksestä mitään. Silloin oli saatavilla kaikille ilmainen Windows-pohjainen Visual Basic -ohjelmointikieli. Ladattiin se, ja aloin opettelemaan sellaista, mistä en tiennyt yhtään mitään. Sitä sitten varmaan vuodenpäivät iltaisin jossain jomman kumman kotona työstettiin. Petri koitti selittää millainen ohjelman pitää olla, ja minä koitin ymmärtää.
Näin vuonna 1996 syntyi Datadrivers Oy, ja seuraavien vuosien aikana ensimmäinen autokoulun käyttöön tarkoitettu asiakkuudenhallintaohjelmisto Winauto. Petri jatkoi autokouluyrittäjänä aina vuoteen 2003 saakka, ja Esa teki koodausta sivutyönään.

Webauto ja Fleetskills

Vuonna 2008 Esa siirtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja ensimmäiset työntekijät palkattiin. Samaan aikaan yritys sai viralliset toimitilat ja toiminta alkoi pyörimään suuremmalla teholla. Autokoulujen käyttöön suunniteltu, selainpohjainen Webauto -ohjelma oli tuolloin yrityksen toinen markkinoille suunnattu tuote asiakkuuksien hallintaan.
– Ammattipätevyysasioiden kautta asiakkaiksi alkoi sitten tulla kuljettajia kouluttavia oppilaitoksia ja koulutuskeskuksia, ja sitä myöten myös työnantajia alkoi kiinnostaa tieto siitä, mitä kursseja ja koulutuksia heidän työntekijänsä ovat käyneet. Loimme tähän kysyntään yrityksiä varten oman osion pätevyyksien hallintaan. Palvelu kulkee nykyään nimellä Fleetskills, ja se on käytössä maanlaajuisesti isoilla kuljetusyhtiöillä, jotka edellyttävät sen käyttöä.
– Fleetskillsin osuus tästä vielä laajenee. Se on meidän tämän hetken kärkituote, ja ammatillinen kuljetuspuoli meidän suurin työllistäjä. Autokoulubisnes elää nyt muutosvaihetta, ja aika näyttää miten tilanne etenee. Valtaosa Suomen autokouluista on vielä meidän asiakkaita. Opetuslupapuoli kasvaa koko ajan, ja sille puolelle meillä on pyrkimys lisätä palveluita. Nykyään yli puolet suorittaa autokoulun opetusluvalla, ja Suomessa haetaan vuosittain n. 30 000 opetuslupaa.
Sittemmin Fleetskillsin kasvun myötä toiminta on laajentunut vuonna 2018 Ouluun, ja viimeisimpänä Kaarinaan vuonna 2021, jossa puolestaan tuotetaan kaikki ohje- ja koulutusmateriaali.

Konserniin liittyminen toi mukanaan monia etuja

Vuonna 2018 Datadrivers Oy liittyi osaksi CAP-Group osakeyhtiötä. Neljä vuotta muutoksen jälkeen, sekä Maisa että Esa toteavat asioiden menneen loppujen lopuksi hyvin.
– Näemme, että tämä kuvio avasi meille enemmän mahdollisuuksia. Saamme paremmin tukea liikenneopettajilta ja raskaan kaluston ammattilaisilta konsernin kautta. Olemme päässeet laajentamaan ja saaneet enemmän resursseja käyttöömme. Laajentuminen yksin pienenä tekijänä olisi ollut hankalampaa, mutta yrityskaupoista huolimatta toimintamme on edelleen itsenäistä.
– Tulevaisuudessa meillä on huomattavasti isommat hartiat edetä myös ulkomaille. CAP-Group Oy on ostanut kaksi isoa autokouluketjua Saksassa, ja meidän tahtotila on lanseerata vastaava ohjelmisto sinne, nyt kun lainsäädännön muutos mahdollistaa kuljetuspuolen sähköisen oppimisympäristön käytön ja verkko-opiskelun.

Torniolaisten työnantaja

Yritys on aina pitänyt tärkeimpänä paikallisten ihmisten työllistämistä, ja valtaosa tiimistä onkin torniolaisia. Syntyjään torniolainen, liikenneopettajana työskennellyt Maisa Frant palkattiin Datadriversille vuonna 2019.
– Olen ensimmäinen ei-koodaaja palkkalistoilla. Olin käyttänyt Webauto -ohjelmistoa edellisessä työssäni siitä saakka, kun se tuli markkinoille vuonna 2009. Ja toki sen edeltäjää, Winauto -ohjelmaakin. Kun kävin täällä, Esa sanoi että laitapa mulle työhakemus ja palkkatoive sähköpostitse. Muistan vielä kun kirjoitin sähköpostiin, että en kyllä edes tiedä mitä työtä tässä haen, mutta tässä kuitenkin hakemukseni. Kun tulin, täällä oli töissä 16 miestä.
– Täällä oli kiertävä vuoro puhelimeen vastaamisesta, ja palautehallinnassa oli pilvin pimein viestejä. Ajattelin, että eihän näitä asioita nyt näin voi hoitaa!
Maisa tuli alun perin yritykseen tuottamaan materiaalia ja hoitamaan asiakaspalvelua. Nykyään Maisa tekee käytännössä kaikkea paitsi koodausta. Ja työkavereiden joukkokin on tuplaantunut 35 henkilöön, ja mukana on myös monta naista.
– Meillä on tosi värikästä porukkaa ja niin monenlaisista taustoista. Se on iso rikkaus ja Esan ansiota. Hänellä on ilmiömäinen kyky noukkia hakijoista juuri meille sopivat henkilöt.
Yrityksellä on kasvusta johtuen jatkuva työntekijätarve, ja opiskelijoiden työharjoittelu on ollut yksi mainio kanava kasvattaa tiimiä.
– Olen sanonut joskus hyvälle työharjoittelijalle, että jää vaan siihen istumaan, niin kyllä se Esa älyää maksaa sulle jossakin vaiheessa palkkaakin, Maisa paljastaa pilke silmäkulmassa.

Tulosta syntyy, kun töissä on mukavaa

Vaikka asiakkaan tyytyväisenä pitäminen on Esan mukaan todella iso asia menestyksen takana, nousevat työntekijät ja työporukan saumaton yhteispeli ykköseksi.
– Koodaaminen on luovaa työtä, ja siihen Esa ja Petri antavat hienosti tilaa luomalla vain raamit tekemiselle. Meillä täällä soitellaan välillä kitaraa, ja toisinaan täytyy ihan sulkea ovi voidakseen osallistua johonkin verkkopalaveriin, kun porukalla on just joku hauska hetki menossa. Ja täytyy myös sanoa, että Esa ja Petri ovat esimiehinä mahtavia, Maisa ynnää.
– Ei meillä tehdä töitä naama irveessä, töissä pitää olla hauskaa, Esa komppaa.

Työntekijöille järjestetään paljon yhteistä aikaa, pidetään aamupalahetkiä, saunailtoja ja käydään reissussa. Maisan mukaan työssä viihdytään erinomaisesti, työkaverit on opittu tuntemaan persoonatasolla, eivätkä tittelit näy työyhteisössä. Tämä on yksi tekijä, miksi valtaosa jo vuonna 2008 palkatuista on edelleen töissä firmassa, ja vaihtuvuus on todella vähäistä.
– Eräältä, yhdeltä niistä harvoista meiltä lähteneeltä. työntekijältä kysyttiin haastattelussa mitä ottaisit mukaan entiseltä työpaikalta. Hän oli vastannut, että kaiken. Ja voin hyvin kuvitella, että näin hän on oikeasti sanonut.

 

Datadrivers Oy
  • Perustettu v. 1996
  • Työntekijöitä 35
  • Toimiala: Ohjelmistojen suunnittelu ja valmistus

Lue lisää