Kodin energiasyöpöt: Vialliset laitteet ja kulutustottumukset

Korjaa vialliset laitteet ja kiinnitä huomiota omaan toimintaan – Voit onnistua alentamaan kodin energiankulutusta jopa 70%!

Vuotava wc-istuin

Vuotava wc-istuin voi aiheuttaa 1 000 euron hintaluokan vuosittaisen kulutuksen lisäyksen vesilaskuun. Pienenkin näköinen vesivuoto voi helposti vaikuttaa satoja euroja vesilaskuun. Jatkuvasti vuotava wc-istuin voi aiheuttaa ylimääräistä veden kulutusta vuositasolla jopa 260 m³. Jos oletetaan kylmän veden hinnaksi jätevesimaksuineen 3,5 € m³, voivat kustannukset vuotavasta vedestä olla jopa 910 € vuodessa. Hiilijalanjäljeksi muodostuu tuolloin noin 130 kg.

Tiputtava hana

Myös tiputtava hana voi kuluttaa yllättävän paljon vettä, vaikka se tiputtaisikin tipan vain silloin tällöin. Pieneltä tuntuva vuoto voi aiheuttaa vuositasolla kuitenkin 26 000 l ylimääräiset kustannukset. Jos tiputtelu oletetaan kylmäksi vedeksi, vuositasolla kyseinen määrä vettä maksaa 91 €. Hiilijalanjäljeksi tiputtavalle hanalle vuodessa tulee noin 13 kg.

WC-istuimen vaihto vettä säästävään malliin

Tyypillinen wc-istuin kuluttaa 6 l yhdellä käyttökerralla. Jos neljähenkisen perheen kaikki perheenjäsenet käyvät kotonaan wc:ssä 3 kertaa päivässä vuoden jokaisena päivänä, kuluu wc-istuimeen huuhtomiseen vettä vuodessa reilut 26 m³ vettä, joka maksaa reilut 90 €. Vettä säästävällä wc-istuimella, jossa on kahden ja neljän litran huuhtomispainikkeet, voitaisiin veden määrä mahdollisesti puolittaa, jolloin vuositasolla voisi säästyä noin 45 €. Hiilijalanjälki pienenisi vajaat seitsemän kilogrammaa. Veden säästöä voi saada aikaan myös vesisäiliön uimuria säätämällä tai vaihtamalla sen säädettävään versioon. 

Astioiden käsinpesu
Käsin tiskaaminen kuluttaa helposti viisinkertaisen määrän vettä konepesuun verrattuna, erityisesti jos astiat huuhdellaan juoksevan veden alla.

Tiskien pesu käsin

Jos tiskikonetta käytetään joka päivä ovat sen kustannukset yhteensä noin 190 €. Käsin tiskaaminen on suuren veden kulutuksen takia (40–140 litraa tiskauskertaa kohden) arviolta moninkertaisesti kalliimpaa. Varovaisestikin arvioiden käsin tiskauksen on laskettu maksavan ainakin kaksi kertaa enemmän kuin konepesun. Tämä tarkoittaa vuositasolla, että konetiskauksella säästää noin 200 € verrattuna siihen, että tiskaisi käsin (jos tiskataan/käytetään tiskikonetta kerran päivässä). 

Pelikonsolin lepotila

Pelikonsolin lepotilassa pitäminen jatkuvasti pelaamisen ulkopuolella voi tulla vuodessa maksamaan jopa kymmeniä euroja. Esimerkiksi PS4:n lepotilan teho on 10 W. Jos pelikonsoli on lepotilassa koko vuoden, on sen kulutus euroissa noin 41 €. Hiilijalanjälki tälle sähkön kulutukselle on noin 7,9 kg.