Kansainvälinen kaivosteollisuuden suuryhtiö Weir avaa Pohjois-Euroopan toimintojen pääkeskuksen Tornioon

Weir Minerals avaa uuden palvelu- ja jakelukeskuksen Tornion Kromilaaksoon osana kaksi vuotta sitten Suomessa alkanutta laajennusprojektia. Tämä strategisesti merkittävä muutos parantaa Weir Mineralsin suunnittelun ja palvelun osaamistasoa vastaamaan alueen kasvaviin asiakasvaatimuksiin, ja Tornion toimipisteestä tulee yksi yhtiön tärkeimmistä tuotteiden ja palveluiden keskuksista Skandinaviassa kattavan tuote- ja varaosavaraston myötä. Weir Esco, joka on Weir Mineralsin rinnakkaisdivisioona osana Weir Groupia, tulee myös hyödyntämään Tornion toimipistettä tulevaisuudessa.

Weirin maajohtaja Simo Pyysingin ja aluehuoltopäällikkö Petri Kuuselan mukaan Tornion valinta sijoituspaikaksi on ollut erinomainen ratkaisu, joka tuo yhtiölle monia etuja ja avaa uusia mahdollisuuksia.

Maailman johtava kaivosteollisuuden pumppujen ja venttiilien valmistaja

Weir Group PLC on korkealuokkainen kaivosteknologiayhtiö, jonka tavoitteena on tehdä asiakkaiden toiminnasta kestävämpää ja tehokkaampaa. Konsernilla on noin 13 000 työntekijää yli 60 maassa. Suomessa toiminta on käynnistynyt vuonna 1990. Weir Minerals Finland Oy on osa Weir Group PLC:tä, jonka liiketoiminnot ovat käynnistyneet yli 150 vuotta sitten. Weir on markkinajohtaja pumppujen, lieteletkujen, venttiilien, syklonien, seulojen, murskien ja kokonaisvaltaisten ratkaisujen toimittajana globaalisti kaivos- ja mineraalipuolella.
– Yhtiömme toimii kahdessa eri divisioonassa: Weir Minerals operoi kaivos- ja teollisuuspuolen teknologiassa, ja ESCO on teräksisiä kulutusosia valmistava yritys. Laitteiden tuotantoa meillä on maailmanlaajuisesti, mutta päätoimintomme ovat Isossa-Britanniassa: Pumppujen valmistus tapahtuu Todmordenissa, missä myös pääkonttorimme sijaitsee, avaa maajohtaja Simo Pyysing yhtiön toiminnoista.

Tornion toimipiste tuo palvelut asiakkaiden lähelle

Weir Groupilla on yhteensä 14 myynti-, huolto- ja varastotiloja sisältävää toimipistettä Euroopassa, joista suurimmat sijaitsevat tällä hetkellä Isossa-Britanniassa, Puolassa, Espanjassa ja Ranskassa. Keminmaalla huollon toimipiste on ollut vuodesta 2012 lähtien. Alkuvuodesta 2023 käyttöön otettava Tornion uusi toimipiste on yksi Euroopan suurimmista, ja tulosta alueen strategisesta toimintojen keskittämisestä muun muassa ketteryyden ja korkeatasoisen asiakaspalvelun varmistamiseksi.
– Palvelemme Torniosta pääasiassa Suomen, Ruotsin, Norjan ja Baltian alueen asiakkaita, mutta myös koko Eurooppaa. Tällä toimintojen sijoittelulla on muiden hyötyjen lisäksi merkitystä logistiikan näkökulmasta ja CO2-päästöjen vähentämisen kannalta. Torniossa olemme viiden tunnin säteellä kaikista merkittävimmistä asiakkaistamme, Pyysing kiteyttää.

Pyysingin mukaan n. 1500 m² toimitila mahdollistaa paitsi huomattavasti entistä suuremmat varastotilat, myös täysin uusien toimintamallien käyttöönoton. Tilan kokonaispinta-alasta n. 200 m² on varattu toimistokäyttöön, jonka johdosta asiakaskäynnit ja koulutukset voidaan tulevaisuudessa järjestää tarvittaessa paikan päällä. Samalla kun asiakastuki paranee, pystytään ottamaan käyttöön uuden teknologian tarjoamia ratkaisuja, jotka auttavat vastaamaan esimerkiksi kestävän kehityksen tavoitteisiin.
– Tornioon tulee valmiudet huoltaa uusimman teknologian HPGR-laitteistoa, jonka avulla asiakasyritykset pystyvät alentamaan murskaus- ja jauhatusprosessien energiankulutusta merkittävästi, Pyysing tarkentaa.
Tornion toimipisteeseen on suunnitteilla muitakin edistyksellisiä toimintoja, kuten esimerkiksi laitteiden toimintaa reaaliajassa seuraavan järjestelmän käyttöönotto.

Hallissa on yli 1000 m² huolto- ja varastotiloja.
Tornion toimipisteen uudet ja valoisat toimistotilat sijaitsevat kahdessa kerroksessa. Aluehuoltopäällikkö Petri Kuuselan mukaan nykyaikaisiin tiloihin siirtyminen avaa toiminnalle monia uusia mahdollisuuksia.

Tornio houkutteleva paikka sijoittua

Uuden toimipisteen sijoituspäätöksen taustana hyödynnettiin tarkkaa tietoa siitä, mihin ja miten paljon osia ja tuotteita on vuosittain toimitettu. Paikkakuntia sijoittumisen suhteen oli ehdolla useampia, mutta koska Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa on merkittävä määrä kaivos- ja mineraaliteollisuusasiakkaita, vaikutti Tornio kahden maan rajalla erittäin kiinnostavalta kohteelta.

Weir Minerals Europen toimitusjohtaja Bernard Brussow ja myyntijohtaja Paul Marshall vierailivat Torniossa uuden toimipisteen sijoittamisen kartoitusvaiheessa. Pyysingin ja Kuuselan mukaan molemmat johtajat olivat välittömästi todella vakuuttuneita kaupungista, sen vetovoimatekijöistä, tulevista investoinneista ja erinomaisesta sijainnista kahden maan rajalla. Samalla käynnillä he tutustuivat toimitilojen rakentajaksi ehdolla olevan yrityksen, TSV-Rakennus Oy:n referensseihin. Päivän vierailu riitti pohjaksi sijoituspäätöksen vahvistamiseen ja toimitilan rakentajan valintaan. Sen jälkeen projekti on edennyt vauhdilla.
– Täytyy vielä lisätä tähän, että Business Tornion rooli on ollut prosessissa iso. Heti alusta alkaen kyselyymme reagoitiin nopeasti, ja vastaanotto oli todella hieno. Business Tornion kontaktit naapurimaahan ovat erinomaiset, ja yhteistyö on toiminut kaikin puolin loistavasti, Pyysing kiittelee.

Uudet toimitilat käyttöön kevään 2023 aikana

Weirin uusi toimipiste on juuri valmistunut Tornion Kromilaaksoon. Sekä Pyysing että Kuusela ovat tyytyväisiä sijaintiin, sillä samalla alueella toimii laaja yhteistyöverkosto, ja tontti mahdollistaa myös fyysisen laajentamisen tulevaisuudessa.
– Näen tämän merkittävänä asiana. Me saamme modernin toimitilan myötä kokonaan uuden vaihteen kaikkeen tekemiseen täällä pohjoisen alueella, puhutaanpa sitten myyntiin, palveluihin, huoltoon, tai oikeastaan mihin tahansa toimintoihin liittyen. Ja itse paikkakuntalaisena olen tietenkin innoissani myös siitä, että toimitilat tulevat juuri tänne Tornioon, aluehuoltopäällikkö Kuusela iloitsee.

Ulkonäölläänkin positiivista huomiota herättänyt toimitila rakentui Levysepänkadulle, ja rakennustyöt on nyt saatu päätökseen. Uudet tilat vastaavat erinomaisesti yrityksen tarpeisiin.
– Kartoitimme projektin alussa ensin jo olemassa olevia toimitiloja, mutta tarve saada uudet ja nykyvaatimukset täyttävät tilat johti siihen, että toimitila päädyttiin rakennuttamaan. Saimme tähän erittäin hyvän yhteistyökumppanin. Rakennushanke toteutui ja eteni nopeasti ja sujuvasti TSV-Rakennus Oy:n toimesta, Kuusela kehuu.
– Tulevaisuus Torniossa näyttää meille kaikin puolin valoisalta. Palkkaamme lisää henkilökuntaa, ja tulemme tekemään monia asioita täysin eri tavalla kuin aiemmin. Kaikki uudistukset yhdessä auttavat meitä kasvattamaan liiketoimintaa. Tavoitteet ovat kovat mutta realistiset, Pyysing lisää.
Molemmat odottavat jo innolla toimintojen käynnistämistä upouusissa tiloissa.
– Toimitilat valmistuivat sopimuksen mukaisessa ajassa ja seuraavaksi pääsemme aloittamaan muuttoprosessin. Avajaisia juhlitaan todennäköisesti heti kevään kynnyksellä, sitten kun toiminnot on saatu jouhevasti käyntiin, Kuusela arvioi aikatauluista.

Toiminta uusissa tiloissa alkaa kevään aikana. Kuvassa TSV-Rakennus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tuomo Svenn (vas), Weir Mineralsin aluehuoltopäällikkö Petri Kuusela ja huollon työnjohtaja Sakari Hiukka.

Yhtiö panostaa turvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin

Weir Group konsernissa työskentelee yhteensä n. 13 000 henkilöä. Tornion uuteen toimipisteeseen avautui kahdeksan työpaikkaa. Huollon työnjohtajan ja huoltoinsinöörin lisäksi tullaan vielä palkkaamaan kaksi huoltoinsinööriä, varastopäällikkö ja kolme varastotyöntekijää.

Weir Minerals työllistää Suomen, Ruotsin ja Norjan alueella tällä hetkellä yhteensä 22 henkilöä. Tornion toimipisteen myötä Suomessa työskentelevien henkilöiden määrä kasvaa entisestään. Tällä hetkellä Weirillä on työntekijöitä lisäksi Lahdessa, Kuopiossa, Rovaniemellä, Lappeenrannassa ja Helsingissä.
– Suomen henkilöstömäärä nousee nyt liki kahteenkymmeneen. Sijainnista huolimatta toimimme toki kansainvälisessä rajapinnassa päivittäin, mikä tuo mielestäni pelkästään positiivisia piirteitä työhön. Samalla kun keskitämme toimintoja, pyrimme olemaan lähellä asiakkaita. Sen takia meillä on henkilökuntaa laajalla alueella, Pyysing kertoo.

Torniossa henkilöstön rekrytointi on parhaillaan käynnissä. Pyysing on työskennellyt yrityksessä seitsemän vuotta ja Kuusela kolme ja puoli. Molemmilla on pelkästään hyvää sanottavaa yhtiöstä.
– Tuotteemme ovat alan parhaimpia ja panostamme jatkuvasti henkilökunnan koulutukseen, Pyysing kehaisee ja jatkaa: Turvallisuus on meillä kärkiasemassa, erityisesti käytännön työturvallisuus. Olemme onnistuneet toiminnassamme erinomaisesti. Viimeiset kuusi vuotta ovat menneet täysin ilman tapaturmia, ja tämä linja on tarkoitus säilyttää. Ja nyt koronan myötä meillä on panostettu erityisesti henkisen puolen jaksamiseen ja työssäjaksamiseen. Näihin liittyviä koulutuksia ja tapahtumia on lisätty. Ja sen voin myös kertoa, että koko Euroopan organisaatiossa meillä on työyhteisössä aivan mahtava meininki.

Weir Group PLC

  • Perustettu v. 1871
  • Työntekijöitä n. 13 000
  • Toimiala: Tekniikka
  • Liikevaihto: 1,934 miljardia GBP (2021)

Lue lisää