Energiaa säästävä valaistus

Säästä energiaa valaistuksen optimoinnilla! Käytä valaistusta aina vain tarpeen mukaan, ja vaihda vanhat lamput uusiin, energiaa säästäviin malleihin.

Valaistus kotona

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa valaistuksen osuus koko sähkön kulutuksesta voi olla esimerkiksi noin 6 %. Jos kokonaissähkön kulutus on 19 700 kilowattituntia, voidaan valaistuksen arvioida kuluttavan 1 150 kWh. Tämä vastaa 540 €. Jos valaistusta pystytään vähentämään esimerkiksi 20 %, voidaan vuodessa säästää tässä esimerkkitapauksessa noin 108 €. Hiilijalanjälki vähenisi noin 21 kg.

Energiansäästö valaistuksessa
Valaistusta kannattaa käyttää tarpeen mukaan. Opettele sammuttamaan valot aina silloin, kun niiden käyttö ei ole välttämätöntä.

Valitse valaisimen lamppu käyttökohteen mukaan

Tarvitsetko tilassa runsaasti valoa vai riittäisikö himmeämpi? Kohdistuuko lampulle muita oleellisia tarpeita valon sävyn suhteen, tai onko valo tilassa päällä pitkään? Muun muassa nämä tekijät auttavat sopivan lampun valinnassa, Nykyään lamppujen pakkauksista löytyy kaikki tarvittava tieto energiatehokkuudesta, valotehosta, valon värisävystä ja lampun tuottaman valon määrästä. Lampun wattimäärä kertoo energiankulutuksen, Lumen-arvo puolestaan valotehon.

Kannattaa muistaa myös, että valaistuksen tarvetta voi vähentää sisätiloissa ainakin päiväaikaan avaamalla sälekaihtimet ja verhot. Iltaisin pelkästään kynttilä voi riittää tuomaan tunnelmavalaistusta.

Valaistuksen ohjaus yleisissä tiloissa

Valaistuksen ohjauksella tarkoitetaan valaistuksen käytön tehostamista eri keinoin, muun muassa liiketunnistimien käytöllä ja tarkoituksen mukaisen valaistuksen suunnittelulla eri tiloihin. Esimerkiksi toimistorakennuksen käytävillä ei tarvitse olla hiljaiseen aikaan jatkuvasti valot päällä ja päiväsaikaan valot voidaan suunnitella mukautumaan luonnonvalon kanssa niin, että asetettu valaisuvaatimus toteutuu. Valaistuksen osuus sähkön käytössä esim. koulurakennuksessa on huomattava, jopa 50 %. Valaistuksen ohjauksella voidaan valaistuksen kulutusta alentaa jopa 50 %. Jos koulurakennuksen sähkön kulutus on esimerkiksi 200 000 kWh, voidaan valaistuksen ohjauksella saada säästöjä vuosittain jopa 23 500 €. Hiilijalanjälki pienenisi 9 100 kg.

Valaisimien vaihto LED-valaisimiin teollisuuskohteessa

Esimerkkiteollisuuskohteessa on käytössä suurpainenatriumvalaistus. Vaihtamalla lamput tarkoituksenmukaisiin LED-valoihin, voidaan saada huomattava säästö, sillä LED-valojen sähkönkulutus on vain noin 33 % suurpainenatriumvalaisimien sähkönkulutuksesta. Oletettu sähkön kulutus esimerkki teollisuushallissa suurpainenatriumvalaisimilla on vuodessa 259,5 MWh. Vaihtamalla ne tarkoituksenmukaisiin LED-valaisimiin, voidaan sähkönkulutus pienentää vuodessa yhteen kolmasosaan. Eroksi saadaan vuositasolla noin 174 MWh, mikä vastaa noin 82 000 €. Kun huomioidaan suurpainenatriumvalaisimien lämmittävä vaikutus lisälämmityksen tarpeena vaihdon jälkeen, on nettoero noin 79 000 €. Hiilijalanjälki pienenee reilut 8000 kg.