Business Tornion uuden hallituksen elinkeino-osaamisesta moni suuryrityskin olisi kateellinen

Tornion elinkeinoelämän kehitysyhtiö Business Tornion uusi hallitus aloitti työskentelynsä vuoden 2021 lopulla. Toimitusjohtaja Marko Alamartimon mukaan uudessa hallituksessa yhdistyvät elinkeinoelämän ja julkisen hallinnon parhaat puolet ja osaaminen.

Business Tornion uuden hallituksen kokoonpanossa on 12 jäsentä, joista kymmenen on ansainnut kannuksensa yritysmaailman puolella. Hallituksessa on pitkän linjan ja laajan skaalan yritysosaamista suunnaton määrä, josta Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimon mukaan otetaan täysi hyöty irti.

“Me palvelemme yrityksiä. Näin ollen meille on tärkeää, että meillä on käytettävissämme sellaisten ihmisten resursseja ja tietotaitoa, joilla on vahva kokemus yrityskentästä. Olen iloinen ja ylpeä siitä, että meillä on näin vahva, yrityspainotteinen hallitus, jossa on myös vahvaa julkisen sektorin osaamista”, Alamartimo iloitsee.

Hallituksen puheenjohtajistolla yhteensä hyvin laaja osaaminen

Hallituksen puheenjohtajistolla, puheenjohtaja Risto Leinosella ja varapuheenjohtaja Arto Ponkalalla, on tahoillaan kokemusta, joka on hyvin monelle yritykselle arvokasta. Puheenjohtaja Leinonen on ollut kansainvälisen metalliteollisuusyrityksen johto- ja HR-johtotehtävissä käytännössä koko uransa. Lisäksi hänen vapaa-ajan toimintansa matkailualalla tuo omaa kulttuuri- ja matkailuyritystoiminnan näkökulmaa.

“Riston suurteollisuujohtamisen kokemus sekä tekninen ja henkilöstöosaaminen ovat vertaansa vailla. Hänen osaamisensa on Tornion alueella arvossaan, sillä teollisuus on Tornion seudun yritysklustereista ehdottomasti suurin. Vapaa-ajan toimi Kukkolankosken perinnekalastuksen saamiseksi UNESCO:n maailmanperintölistalle puolestaan tuo oman lisänsä Riston osaamiskattaukseen”, Alamartimo summaa.

Varapuheenjohtaja Ponkalalla puolestaan on pitkä historia logistiikka-alasta niin Suomen kuin Ruotsin puolella. Alamartimon mukaan Ponkala on kaiken lisäksi ammattimainen verkostoituja. Siksi Alamartimon mukaan hän on sekä kansainvälisen liiketoiminnan ja logistiikan osaamisensa että verkostojensa ansiosta ainutlaatuinen resurssi rajan seudulla ja kansainvälisille vesille tähtääville yrityksille.

Hallituksen jäsenillä laaja otanta eri alojen kokemusta

Muilla Business Tornion hallituksen jäsenillä on yhteensä kokemusta hyvin laaja-alaisesti eri toimialoilta. Alamartimo muistuttaa myös, että yritystoiminnan lisäksi hallituksesta löytyy niin rahoitusalan ymmärrystä kuin kokemusta yritystoiminnan kehittämisestä ja kolmikantayhteistyöstä.

“Hallituksen jäsenistä Tapio HerajärvelläRaimo PohjasellaKari RantamaallaMikko Ylitalolla ja Erkki Hanhirovalla on kokemusta metalli-, rakennus-, kiertotalous ja logistiikka-alojen johtotehtävistä. Heillä on laajat verkostot niin paikallisesti kuin kansallisesti ja kansainvälisestikin, mikä on eduksi kun me Business Torniolla verkostoimme ja neuvomme yrityksiä”, Alamartimo kertoo.

Lisäksi Alamartimo nostaa yritysrahoitusymmärryksen, jota hallituksesta löytyy Terhi Luokkasen myötä. OP:n toimitusjohtajana ja pankin digitalisaation edistäjänä hänellä on hyvä näkemys yritystoiminnan kehittämisestä ja siihen liittyvistä rahoituskuvioista.

Myös kaupan ja palvelujen ala on edustettuna Kimmo Aunon ja Kimmo Juntin kautta. Alamartimo ylistää K-kauppiassukuun syntynyttä nykyistä kauppiasta Kimmo Junttia hänen laajasta verkostostaan, joka on kertynyt pitkän kauppiasuran kautta. Juntti on lisäksi K-market-johtokunnan kauppiasjäsen, vieläpä yksi harvoista Pohjois-Suomen edustajista.

Myös Kimmo Aunon osaaminen on kaupan ja palvelualan tuntemuksen osalta vahva. Aikanaan Spar-kauppiaana toiminut Auno on nykyään kahvila- ja kalaliikeyrittäjänä Kukkolankoskella, jossa myös maailmankuulu kokkitähti Gordon Ramsay kävi vieraana ohjelmansa kuvauksissa.

“Yhteensä kaikki tämä osaaminen ja verkostot auttavat meitä auttamaan alueen yrityksiä entistä paremmin”, Alamartimo sanoo.

Henkilökunta

Yritysosaamisen lisäksi julkinen sektori on hallussa

Alamartimo kiittää sitä, että hallituksen jäsenistössä on laaja yritystoiminnan ymmärrys – unohtamatta julkisen puolen panosta. Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala ja kehitysjohtaja Sampo Kangastalo ovat julkishallinnon edustajina hyviä neuvonantajia entistä paremmassa julkisen ja yksityisen sektorin yhteispelissä.

“Sampon jäsenyys Torniolaakson neuvoston hallituksessa nivoo meidät osaksi laajempaa seudun organisaatiota, mikä on Business Torniolle hyvä kytkös yhteistyön kannalta. Kaupunginjohtajamme kokemus niin entisenä Team Botnian toimitusjohtajana kuin Rovaniemen elinkeinojohtajana tuo toimintaamme sellaista syvänäkemystä ja alueiden välistä koheesiota, mikä terävöittää toimintaamme entisestään”, Alamartimo summaa.

Alamartimo uskoo, että Business Tornion toiminnalla on nyt erinomaiset edellytykset auttaa alueen yrityksiä entistä paremmin ja laajemmalla kattauksella. Hallituksen vahva ja yhteenlaskettuna mittava yritysosaaminen sekä yritysmaailmasta ammennettu tavoiteasetanta tekevät työstä entistä tuloksellisempaa.

“Meillä on kova tekemisen meininki ja hallitusjäsentemme ansiosta sormi hyvin alueen yritysten pulssilla. Meillä on Suomen muihin elinkeinoyhtiöihin verrattuna täysin poikkeuksellinen hallitus ja meillä on vakaa aikomus käyttää siitä saamamme vipuvoima hyödyksi täysin”, Alamartimo toteaa.