Matkailuhankkeessa on suunniteltu kävelysiltaa Kukkolankoskelle

Two Countries One Destination- hankkeessa on pistetty merkille, että sekä ulko- että kotimaan matkailijat ovat aina yhtä vaikuttuneita Kukkolankosken alueesta.

Hankkeessa on tehty selvitystyötä, miten Kukkolankosken-Kukkolaforssen aluetta voitaisiin matkailullisesti kehittää. Monissa puheissa on noussut esiin maisemasilta. Silta on ollut alueen toimijoiden mielessä jo pitkään, jopa 1980-luvulta. Lähimmät ympärivuotiset rajanylityspaikat ovat tällä hetkellä Tornion keskustan alueella ja Ylitorniolla. Mikä tahansa rajanylityspaikka tämä ei tulisi olemaan, sillä kyseessä on kävelijöille ja pyöräilijöille tarkoitettu ns. kevyenliikenteen silta.

Esiselvitys ja yleissuunnitelma esitelty kaupungeissa

Matkailuhankkeessa on tehty esiselvitys sekä laadittu sillan yleissuunnitelma. Koska kyse ei vielä tässä vaiheessa ole rakennussuunnitelmasta, viranomaislausuntoja tai rakentamislupia ei ole selvitetty. Sillan luonnoksia on esitelty Tornion ja Haaparannan yhteisessä kaupunginvaltuustossa. ”Oli mukava huomata, että vastaanotto oli positiivista, ja silta nähdään matkailullisesti merkittävänä investointina.  Hyötyä ja iloa siitä olisi myös paikallisille, jos joen voisi ylittää Kukkolankosken kohdalta.”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Eeva Skybäck

Sillan alustavat havainnekuvat tehnyt Sweco Oy kommentoi, että kyseessä oli heille mielenkiintoinen projekti. Haastetta toki lisäsi, että tässä toimittiin kahden maan alueella ja selvitettävää oli normaalia siltaprojektia enemmän. Kukkolankosken koskimaisemat ja kalastuselinkeino haluttiin huomioida sillan suunnittelussa. Sillan päätypylonit jäljittelevät krenkun (perinteinen lippouslaituri) muotokieltä. Riippusilta sopii perinnemaisemaan.

Haaveissa myös Unescon listaus

Kukkolassa suunnitelmat eivät rajoitu siltaan, vaan tavoitteena on myös lippouskulttuurin hakeminen ehdokkaaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Tätä projektia vievät eteenpäin Tornionjoen apajapaikkojen perinteenharjoittajat Suomessa ja Ruotsissa yhteyshenkilönään Haaparannan ja Tornion rajayhteistyön kehittäjä. Unescon hakuprosessiin voit tutustua tarkemmin Kukkolankosken omilla sivuilla.