Pohjoismaat tarjoavat meille rajattomia mahdollisuuksia

Riikka Juntti on valittu Suomi-Ruotsi Rajaneuvonnan koordinaattorin tehtäviin Päivi Koivupalon seuraajaksi. Opiskelu ja asuminen Ruotsissa ovat olleet hänen elämäänsä rikastuttavia kokemuksia. Uudessa työssään hän pääsee auttamaan yrityksiä ja yksityishenkilöitä valtakunnanrajan ylittävien asioiden hoitamisessa.

Pikkuinen Polomme oli pakattu ääriään myöten täyteen, kun kiidimme mieheni kanssa Etelä-Ruotsista kotia kohti. Vaikka matkaa oli yli 1 200 kilometriä, emme malttaneet pysähtyä yöksi majapaikkaan, sillä koti-ikävä oli kova. Kun viimein pääsimme Tornioon, oli aikainen aamu. Ostimme leipomosta hillomunkit, ja yllätimme äitini hänen työpaikallaan.

Oli vuosi 2005 ja takana oli kuusi kuukautta vaihto-oppilaana Karlstadin yliopistossa. Etelä-Ruotsissa vietetty aika oli ollut kaikin puolin antoisaa, ja sytytti kipinän, että vielä joskus voisimme muuttaa Ruotsiin asumaan. Niin myös teimme. Valmistuttuani yhteiskuntatieteiden maisteriksi löysimme talon Haaparannalta.

Alku oli haastava. Olimme yllättyneitä siitä, kuinka moni asia oli eri tavalla kuin Suomessa. Asioiden selvittäminen oli työlästä eikä ruotsin kielen taitomme taipunut hoitamaan viranomaisasioita. Vuosien varrella perehdyimme yhteiskuntaan yksi asia kerrallaan. Alkuun kuljin rajatyöntekijänä Suomessa, mutta kielen opittuani hain töitä Ruotsista. Toimin muun muassa kansainvälisen hoidon asiantuntijana Försäkringskassanilla.

Asuminen ja työskentely toisessa Pohjoismaassa ovat olleet elämää rikastuttavia kokemuksia. On ollut antoisaa päästä kiinni toisen maan kulttuuriin ja ajatusmaailmaan. Näen maailman nykyään paljon laajemmin: kahden maan perspektiivistä. Yhden kotimaan sijaan minulla on kaksi kotimaata, ja kielitaidon ansiosta on koko Pohjola avoinna.

Oma tarinani on esimerkki pohjoismaisesta liikkuvuudesta. Naapurimaahan lähdetään opiskelemaan, työskentelemään ja asumaan. Kaikki ei aina suju ongelmitta, sillä uudessa yhteiskunnassa moni asia on toisin. Oikean tiedon avulla liikkuminen maasta toiseen on huomattavasti helpompaa. Rajaneuvonta Suomi-Ruotsin koordinaattorina autan yksityishenkilöitä ja yrityksiä rajat ylittävissä asioissa.

Rajaneuvonta Suomi-Ruotsi on osa Pohjoismaiden ministerineuvoston neuvontapalveluiden verkostoa. Ministerineuvosto on asettanut tavoitteen, että Pohjoismaista tulee maailman kestävin ja yhtenäisin alue vuoteen 2030 mennessä. Rajaneuvonta toteuttaa osaltaan tuota tavoitetta helpottamalla työnhakijoiden, työnantajien, organisaatioiden ja viranomaisten rajat ylittävää toimintaa sekä purkamalla esteitä vapaan liikkuvuuden tieltä.

Rajaneuvonnan tämän vuoden teema on Pohjolan rajattomat mahdollisuudet. Haluan osaltani vaikuttaa siihen, että näemme ne mahdollisuudet, joita Pohjoismaat meille tarjoavat. Lyhytkin aika toisessa maassa voi olla kasvattava ja elämää rikastuttava kokemus. Liikkuminen Pohjolassa on turvallista ja oikean tiedon avulla myös vaivatonta. Otathan yhteyttä – tartutaan yhdessä eteen avautuviin mahdollisuuksiin.