Mistä uusia maailmanvalloittajia ja innovaatiota? – Aamutapahtumat olivat isojen kysymysten äärellä

Alueelliset menestystekijät, osaajapula ja mistä apuja kansainvälistymiseen? Business Tornio järjesti huhti-kesäkuun aikana Business Torstai -aamutapahtumia, joissa pureuduttiin alueellisesti merkittäviin aiheisiin.

Joka toinen torstai järjestetyt tapahtumat keräsivät paikalle ja linjoille yli 200 kiinnostunutta. Suosiosta kertoo jotain sekin, että keskustelut jatkuivat pitkälle varsinaisen tapahtuman jälkeen. Tilaisuuksissa kuultiin yhteensä 32 eri aiheita alustavaa puheenvuoroa. Business Torniolla on ilo kiittää kaikkia puhujia ja osallistujia.

Nuoria yrittäjiä kaivataan lisää

Business Torstain etkot vietettiin 6.4.2022, jolloin kokosimme yhteen yrittäjyydestä kiinnostuneet nuoret. Tilaisuus järjestettiin Tornion 4H-yhdistyksen kanssa. 4H-yhdistyksen Anu Davidila esitteli nuorille järjestön yrittäjyystoimintaa. Elina Lavikainen kertoi oman tarinansa 4H-yrittäjänä. Elinan 4H-yritys kilpaili valtakunnallisesta vuoden 2021 4H-yrityksen tittelistä.

Tapahtumat tuovat vipinää kylään

Varsinainen tapahtumasarja käynnistyi 7.4., jolloin keskusteltiin alueen tapahtumakattauksesta. Mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat yrityksille.

Tornion kaupungin Merja Stenberg esitteli Torniossa järjestettävät tapahtumat ja Meänkesä-sivuston. Haaparannan kaupungin Anu Lakkala kertoi Haaparannan tapahtumista ja kaupungin tarjoamasta tapahtumatuesta. Viimeisenä puhujaksi saapui Rajalla-kauppakeskuksen Eija-Sinikka Juho, joka herätteli ajatuksia 2.7. järjestettävästä Twin City shopping -tapahtumasta.

Apua yritysten menestyksen tielle

Business Torstain toisessa osassa 21.4. puhuttiin yrityksen kehittämisestä ja mitä tukea yrittäjäksi siirtymiseen on tarjolla. Tilaisuudessa kuultiin kolme mielenkiintoista yritystarinaa, Stemma Tornio, Hinaus Teppola ja Unia Visions.

TE-toimiston Katri Smeds kertoi yrittäjille tarjolla olevasta tuesta työnvälityspalveluihin, palkkatukeen sekä yrittäjyysvalmennuksiin. Tilaisuuden lopuksi Tornion Yrittäjistä Annu Kivimäki kertoi yrittäjäjärjestön tuesta ja mahdollisuuksista verkostoitumiseen.

Autamme löytämään osaajat

Toukokuun Business Torstait startattiin 5.5. Osaajia etsimässä -tilaisuudella, jossa esiteltiin mm. TöihinTornioon- ja Tiitus-sivustot. Tilaisuuden aluksi Tornion kaupungin Samuel Juntunen kertoi, miten työllisyyshanke on yritysten apuna osaajien etsimisessä ja löytämisessä.

Lappialta Mirja Anttila ja Jari Iisakka kertoivat miten Lappia auttaa tulevaisuuden osaajien kouluttamisessa. LYHTY-hankkeen Milla Ristonmaa esitteli Tiitus-sivuston ja miten sen kautta pystyy saavuttamaan valtakunnallisesti 65 000 ammattikoulujen opiskelijaa. Viimeisenä puhujana Tempnorin Jari Alapartanen avasi henkilöstöpalveluiden mahdollisuuksia yrityksen resurssien hankkimiseen.

Design ei ole kulu, vaan kilpailuetu

Toukokuun toisessa Business Torstaissa 19.5. puhuttiin yritysinnovaatioista ja miten muotoilulla voi saavuttaa kilpailuetua. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä New Business -hankkeen kanssa.

Yrityshaastattelussa Pro-Hydron Esa Kuismanen kertoi oman yrittäjätarinansa, ja mistä hänen lukuisat patentoidut ratkaisunsa ovat saaneet alkunsa. Samalla pohdittiin patenttien merkitystä ja niiden suojaamista.

Nuoremman polven yrittäjätarinassa Santeri Lintula esitteli SALSTREET-yrityksensä, joka palkittiin Uskalla yrittää 2022 -finaalissa vuoden innovaatiopalkinnolla. Kattavampi paketti tilaisuudesta löytyy New Business-hankeen blogista.

Rohkeasti kansainvälistymään

Business Torstain kevään huipentuma järjestettiin 2.6. yhteistyössä Arbeta Tillsammans -hankkeen kanssa. Aihealueena oli Rajatonta kasvupotentiaalia ja puheenaiheina oli mm. Norrbottenin investoinnit, kansainvälistyminen ja Tornion sijainti porttina kansainvälisiin investointeihin.

Haaparannan kaupungin Bengt Strandberg aloitti Pohjois-Ruotsin investoinneilla, ja siitä miten Skellefteå on kehittynyt Northvoltin rinnalla. Business Oulun Jukka Olli jatkoi laajentamalla katselukulmaa koko pohjoiseen ja kävi läpi, millä keinoilla investointeihin pääsee käsiksi.

Kavametin Kimmo Liljamaa kertoi oman yrityksensä tarinan ja miten torniolaista perheyritystä ja osaamista on viety jo vuosien ajan kansainvälisille markkinoille. Ensimmäisen osion lopuksi Business Tornio esitteli uuden lisäyksensä kansainvälistymispakettiin Katarina Mäen ja kirjanpitoyritys Axent Redovisningenin muodossa.

Mistä tukea, kun mielit maailman markkinoille?

Tilaisuuden toisessa osassa käytiin läpi, minkälaisia apuja kansainvälistymiseen on saatavilla. Business Finlandin Risto Lustila esitteli laajan kattauksen apukeinoista. Ja sitä pohdittiin, mikä itse asiassa on vientituote. Rajaneuvonnan Päivi Koivupalo kertoi kuulijoille, mitä apuja rajaneuvonta tarjoaa ja miten EURES tukee kansainvälisessä rekrytoinnissa. Arbeta Tillsammans-hankkeen Nina Mäki ja Juhamatti Konttaniemi kertoivat, mitä hankkeessa on saatu aikaan ja mitä on vielä suunnitelmissa.

Rajatonta kasvupotentiaalia -tapahtuman materiaaleihin ja puheenvuoroihin pääset täältä.

Vastaa kyselyyn ja auta meitä kehittymään!

Mitä mieltä olet Business Torstaista? Miten onnistuimme? Vastaa kyselyyn täällä!

Business Torstait ja sen tekijät jäävät nyt kesälomalle. Lataamme akkuja ja palaamme uusien mielenkiintoisten aihealueiden pariin elokuussa. Suunnitelmissa ovat seuraavat päivämäärät ja aiheet:

18.8. Vahva työnantaja – vahva organisaatio
1.9. Hyvinvointiyrittäjien businessaamiainen
15.9. Rohkeasti Rajaton – matkailuseminaari
13.10. Kansainvälinen ja vastuullinen teollisuuskeskittymä
17.11. HaparandaTornio kaupan keskipisteenä
15.12. Logistinen solmukohta

Pidätämme oikeudet ohjelman muutoksiin.