Sukupolvenvaihdoksen jälkeen alkoi toiminnan laajentaminen

Heikki Toppalan vuonna 1987 perustama Polar-Automaalaus siirtyi sukupolvenvaihdoksella Isältä pojalle kolme vuotta sitten. Huolellisesti suunniteltu hanke meni maaliin mutkattomasti. Tehtävä annettiin ammattilaisten hoidettavaksi. Näin voitiin itse keskittyä omiin töihin ja tulevaisuuden suunnitteluun, johon kuuluu muun muassa uusi moderni halli.

Tornion Pirkkiössä sijaitsevan Polar-Automaalauksen juuret ovat Heikki Toppalan mukaan Ruotsin Skellefteåssa, jonne hän perusti ensimmäisen oman automaalaamonsa vuonna 1980. Rahaa tai omaisuutta ei ollut, mutta oli asiakkaita. Näin pankista sai lainan ilman ulkopuolisia takaajia. Toiminta pyörähti hyvin käyntiin, mutta kun vanhin poika tuli kouluikään, piti päättää, jatketaanko Ruotsissa vai tullaanko takaisin Suomeen.

Heikki myi automaalaamon ruotsalaisille työntekijöille, palasi Suomeen ja perusti Polar-Automaalauksen Tornion Pirkkiöön. Ajatus oli että tässä riittää töitä itselle ja vaimolle. Hannele Toppala on ollut mukana alusta asti myös osaomistajana. Yhtenä päivänä pihaan pyöräili Aulis Piittisjärvi, josta tuli yrityksen ensimmäinen perheen ulkopuolinen työntekijä Heikin kaveriksi. Aulis pysyikin mukana eläkeikään saakka. Hannele hoitaa juoksevia asioita edelleen, hakee trailerilla autoja maalaukseen Kemistä Wetteriltä ja Aineelta.

Heikin poika, Hannu Toppala, pääsi tutustumaan automaalaamon toimintaan jo teini-iässä isänsä rinnalla. Ihan heti eivät maalaushommat vieneet miehen sydäntä. Hannu oli päättänyt, että hän ei autoalalle jää, vaan kouluttautuu ihan muihin töihin, kuten isoveljensä Henri. Isä ei ollut jarruna vaatimassa työlleen jatkajaa, vaan kannusti etenemään opintojen parissa.

Toisin kuitenkin kävi, Hannulle riitti yksi vuosi lukiota. Sieltä polku suuntautui autojen pariin ja vuodesta 2005 alkaen hän on ollut yksi Polar-Automaalauksen vakituisista työntekijöistä. Tällä hetkellä yrityksessä on viisi työntekijää hallin puolella ja konttorissa lankoja pitelee Heikin vaimo Hannele. Kuudentena hallissa on Heikki, joka ei ole sukupolvenvaihdoksesta huolimatta jättänyt vielä kaikkia hommia muille.

Uusi huippumoderni maalaushalli

Kesällä 2022 Polar-Automaalauksessa ollaan ison muutoksen äärellä. Heikki ryhtyi kaivamaan uuden hallin pohjia viime vuoden heinäkuussa ja uusi huippumoderni tila valmistuu Pirkkiöön piakkoin. Vastaavaa hallia, jossa pystyy maalaamaan isoja matkailuautoja ja asuntovaunuja ei löydy satojen kilometrien säteeltä muita. Hannu Toppala kertoo, että uutta hallia mietittiin huolella. Lopulta siihen päätettiin investoida työtilanteen ja autokaluston muuttumisen vuoksi.

”Vanha tila on epäkäytännöllinen. Autot ovat niin paljon isompia nykyään ja vaatii sen mukaiset tilat. Uusi läpiajettava halli helpottaa myös työn etenemistä huomattavasti. Panostamme siihen, että pystymme tekemään kaiken alusta loppuun yhdessä paikassa.”

Polar-Automaalaus on erikoistunut maalausten lisäksi autojen korikorjauksiin nykyaikaisilla välineillä. Uuteen halliin tulee myös kone, jolla pystyy valmistamaan uusia pintoja. Auton vaurioitunutta pintaa ei tarvitse vaihtaa kokonaan, vaan koneella voi jäljittelemällä monistaa eri kokoisia osia, jotka ovat alkuperäisen muotoisia ja näköisiä. Kun esimerkiksi asuntoauton revennyttä kylkeä ei tarvitse vaihtaa kokonaan, se tulee asiakkaalle huomattavasti aiempaa edullisemmaksi. Lisäksi esimerkiksi lisävalot voidaan istuttaa autoon upottamalla, jolloin ne ovat siistimmän näköiset eivätkä lähde helposti pitkäkyntisten mukaan.

Polar-Automaalaus uskoo kasvuun

Uuden hallin myötä kapasiteetti tulee kasvamaan viiden seuraavan vuoden aikana puolella, arvio Hannu Toppala. ”Liikevaihto nousee tälläkin henkilöstömäärällä, mutta kun on tehty ympäripyöreitä vuosia, lisää henkilökuntaa tarvitaan. Kaksi henkeä voi palkata välittömästi lisää, kun prosessi tulee nopeutumaan esikäsittelystä alkaen”, Hannu Toppala summailee.

Heikki on arviossaan hieman varovaisempi, mutta myöntää että jonotusajat eivät saa venyä liian pitkiksi tai asiakkaat saattavat mennä muualle. Polar-Automaalauksella on alueella käsittämättömän hyvä maine. Ihmiset tulevat kaukaa jokivarresta asti maalauttamaan autojaan. Hannu ja Heikki korostavat, että hyvä maine hankitaan ja pidetään laadulla. Polar-Automaalaamon työhön luotetaan.

Biokaasuvalmius olemassa

Polar-Automaalaus on omalla alallaan vihreän siirtymän edelläkävijä. Kun Tornion kaupunki tekee mahdollisen investointipäätöksen biokaasulaitoksesta, niin Polar-Automaalauksessa ollaan valmiina. Kaikki uuden hallin laitteet saadaan toimimaan biokaasulla heti kun sitä on saatavilla. Vaihtoehtoisesti käytetään nestekaasua, mutta toiveena on, että viiden vuoden kuluttua lähellä tuotettua biokaasua olisi jo tarjolla.

Vastuunjakamisen taitoa pitää opetella

Moni yrittäjä on tottunut tekemään kaiken työn itse ja haluaa pitää siitä viimeiseen asti kiinni. Kun toiminta laajenee, se käy kuitenkin mahdottomaksi. ”Sen olen oppinut, että itsestä ei pidä tehdä liian tärkeää. Vaikka oman työn luovuttaminen toiselle on vaikeaa, vastuuta täytyy jakaa. Pitää kerätä ympärille sellaisia ihmisiä, jotka ovat parempia kuin itse, ja antaa heille vastuuta. Nopeasti yleistyvät sähköautot tulevat muuttamaan asioita omalta osaltaan. Autot monimutkaistuvat ja henkilökuntaa on koulutettava siihen, että mm. akkujen kanssa osataan toimia oikein”, Hannu Toppala kertoo.

Hannun lisäksi keväällä 2022 Polar-Automaalauksessa töitä tekevät Joonas Yrjänheikki, Juha Pesonen, Ari Harri, Janne Niemelä, Anna-Kaisa Toppala, Hannele Toppala Ja Heikki Toppala.

Asiantuntija auttaa sukupolvenvaihdoksen kiemuroissa

Torniossa on lähivuosina tulossa runsaasti yrittäjiä ikään, jossa työt täytyy siirtää nuoremmalle sulkupolvelle. Siinä tehdään jo verotuksellisestikin niin isoja päätöksiä, että Hannun ja Heikin mukaan, vaihdokseen kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Business Tornio on yksi taho, joka neuvoo mielellään.

Polar-Automaalaus
Perustettu 1987
Työllistää 7 henkilöä
Toimiala: Autojen maalaukset, korin elektroniset mittaukset, kori-, pelti-, muovi- ja tuulilasikorjaukset sekä hitsaustyöt.

Lue lisää