Matkanjärjestäjät ihastuivat Tornion tarjoamiin mahdollisuuksiin

Ryhmä kansainvälisiä matkanjärjestäjiä vieraili Torniossa 7.9. Vierailu paikkakunnalla oli heille kaikille elämänsä ensimmäinen, mutta palautteiden mukaan ei taatusti viimeinen. Heitä puhutteli Kukkolankosken ainutlaatuisen ympäristön, kulttuuriperinteen ja ohjelmapalvelujen lisäksi alueen kaunis luonto ja massaturismin puuttuminen.

Matkanjärjestäjävierailu Tornioon 7.9.2023
Seitsemän kansainvälistä matkanjärjestäjää kävi syyskuun alussa tutustumassa Kukkolankosken ainutlaatuiseen kulttuuriympäristöön ja -perinteeseen.

Ryhmä kansainvälisten matkatoimistojen edustajia saapui vierailulle Tornioon 7.9.2023. Vierailu oli osa Helsingissä 4.9. järjestettyä Summer Fun Workshop 2023 -tapahtumaa. FAM trip eli kohteeseen suuntautuva tutustumisvierailu toteutettiin yhteistyössä Kemin Matkailu Oy:n kanssa. Business Torniossa hiljattain työt aloittanut matkailukoordinaattori Anni Lamomprom ja markkinointiasiantuntija Tiina Vähä vastasivat ohjelman suunnittelusta ja huolehtivat vieraiden viihtymisestä Torniossa. Ohjelman pääosassa oli päiväretki Kukkolankosken maisemiin. Vierailijaryhmä koostui seitsemästä eri matkatoimiston edustajasta Saksasta, Tanskasta, Belgiasta, Italiasta, Norjasta, Alankomaista ja Kroatiasta.

Perinteitä ja kulttuuria Kukkolankoskella

Vieraat noudettiin aamulla puoli yhdeksän aikaan Kemin Lumilinnalta. Innostunut joukko oli juuri nauttinut aamiaisen ja odotti malttamattomana tutustumista Tornioon. Kaikki ryhmän jäsenet olivat ensimmäistä kertaa Torniossa – osa jopa ensimmäistä kertaa Suomessa. Matkalla Kukkolaan ryhmä sai lyhyen esittelyn kaupungin historiasta, Tornion uniikeista erityispiirteistä sekä alueen majoitus- ja palvelutarjonnasta. Kukkolankoskella vieraat pääsivät tutustumaan perinteiseen lippokalastamiseen ja Kukkolan historiaan Nordic Safaris Oy:n yrittäjä Risto Kantolan opastamana. Tämän jälkeen vuorossa oli siirtyminen Siikakartanoon seuraamaan varrassiian valmistusta, sekä nauttimaan tästä perinneherkusta. Vieraat istuivat hiljaa paistokodan hämyssä nauttien taustalla kuuluvasta kosken kohinasta, paistotulen ritinästä ja kypsyvän kalan tuoksusta. – Tämähän on todellinen moniaistielämys, totesi eräs ryhmän jäsenistä hurmaantuneena.

Varrrassiian paistoa Kukkolankoskella
Varrassiian paistaminen ja maistaminen oli hemmottelua kaikille aisteille. Siiat syötiin viimeistä murua myöten.

Rajattoman valtakunnanrajan ylittäminen on elämys

Aktiviteetteja ajatellen päivän sää oli täydellinen, kuulaan kaunis ja aurinkoinen. Lounaan jälkeen vuorossa oli Tornionjoen ylitys. Lauttamatkan aikana vieraat pääsivät kokeilemaan kalastusta ja nauttimaan nokipannukahvit pullien kera aivan valtakunnanrajan tuntumassa, keskellä Tornionjokea. Tämä oli vieraiden mielestä ainutlaatuinen kokemus, samoin kuten näkymättömän valtakunnanrajan ylittäminen vesiteitse. Lauttamatka päättyi Ruotsin puolelle Niittyrantaan, josta matka jatkui takaisin Tornioon. Ohjelmaan oli lisätty lopuksi vierailu Viktoriantorilla ja Rajalla -kauppakeskuksessa. Mahdollisuus käydä tuliaisostoksilla ja valokuvata itsensä rajattomalla rajalla oli vieraille mieluisa yllätys.

Lauttamatka Suomen ja Ruotsin välillä
Nokipannukahvit nautittiin tuoreen pullan kera lautalla rajattoman valtakunnanrajan ylittämisen ohessa.

Tornion uniikki sijainti on merkittävä matkailuvaltti

Kansainväliset matkanjärjestäjät olivat kiinnostuneita Tornion uniikista sijainnista kahden valtion rajalla. He näkivät Tornion potentiaalin erinomaisena päivävierailukohteena Rovaniemeltä ja Kemistä. Tornio profiloituu rauhallisena luontokohteena, jossa ei ole massaturismia. Sen takia osa matkanjärjestäjistä näki mahdollisena, että heidän asiakkaansa viihtyisivät Tornion seudulla pidempäänkin. Myös Business Tornion yksi suurimmista matkailun kehittämisintresseistä on viipymän kasvattaminen, jolloin matkailijat käyttäisivät ohjelmapalvelujen ohessa majoitus- ja ravintolapalveluja.

Matkanjärjestäjiltä saadut palautteet olivat pelkästään positiivisia ja kiittäviä. Mukaansa he saivat kattavat infopaketit Tornion matkailun palvelutarjonnasta, sekä tuotelahjoja paikallisilta toimijoilta.

Vierailu oli kaikin puolin onnistunut. Kohteemme vetovoima on jopa vielä suurempi kuin osasimme odottaa, ja se on erinomainen syy kutsua matkanjärjestäjiä vierailemaan alueellamme myös tulevaisuudessa. -Matkailukoordinaattori Anni Lamomprom

 

 

Summer Fun Workshop post tour Tornio 7.9.2023
Tutustumismatka Tornioon keräsi kehuja ja kiitoksia. Business Tornion Anni Lamomprom (ylhäällä vasemmalla) ja Tiina Vähä (alhaalla vasemmalla) vastasivat ohjelman järjestelyistä.

Amazing tour, The fish grilling and coffee drinking on the ferry were sensational, thank you very much! 😊 Definitely made for my groups. -Mukana ollut matkanjärjestäjä