En halunnut vanhana katua, etten uskaltanut
Tornion Torpissa sijaitseva Kirpputori Kelopuu on noussut TikTokissa valtakunnalliseksi hitiksi. Yrittäjä Laura Lohiniva laittoi rohkeasti oman persoonansa peliin ja löysi keinon viedä perinteinen kivijalkaliike uudelle aikakaudelle.
Kirpputori Kelopuu – vanhasta syntyy uutta
Kun Laura Lohiniva kymmenen vuotta sitten astui entiseen kirjapainoon Tornion Torpissa, tilan likaisuus ja hylätty tunnelma eivät säikäyttäneet. Päinvastoin. Hän näki heti, että tässä olisi hänen tuleva kirpputorinsa – paikka, josta tulisi yhteisön olohuone ja kiertotalouden keidas.
– Vaikka joka paikka oli mustana painomusteesta, tiesin heti, että tässä se on, Laura kuvailee tuntemuksiaan perustamisvaiheesta.
Kirpputori Kelopuu on saanut nimensä pohjoisen kelopuusta – vanhasta, arvokkaasta ja muuntautumiskykyisestä materiaalista. Samaa henkeä Laura halusi tuoda kirpputoritoimintaan: Vanha voi olla kaunista, käyttökelpoista ja ainutlaatuista.
Laura ei alun perin ollut perustamassa kirpputoria vaan vaateliikettä. Kuitenkin oman luonteensa – vauhdikkaan, idearikkaan ja helposti kyllästyvän – tuntien hän halusi jotain eloisampaa ja vaihtelevampaa. Kirpputorin perustaminen tuntui luontevalta jatkumolta vuosien kirpparikierrosten jälkeen.
Vaikka alkuvaiheessa Torniossa oli kilpailua vain parin muun kirpputorin verran, Laura tiesi, että erottautuminen vaatii rohkeutta ja palvelua. Hän toi mukanaan uudenlaisen konseptin: hinnoittelupalvelun, jossa asiakas voi vain tuoda tavarat ja yrittäjä hoitaa loput. Tämä madalsi kynnystä erityisesti uusille asiakkaille, sillä monelle kirppiskulttuuri oli tuolloin vielä vierasta.

Uutta virtaa somesta
Sosiaalisen median merkitys Kelopuun kasvulle on ollut merkittävä. Aluksi somekanavista käytössä oli vain Facebook, sitten tuli Instagram ja viimeisimpänä TikTok, joka on mullistanut yrityksen arjen täysin. Kolmen kuukauden aikana TikTok LIVE, jossa Laura myy tavaroita reaaliajassa tapahtuvissa livelähetyksissä, ovat lisänneet liikevaihtoa jopa 20–25 %.
– Ensimmäisen livelähetys yllätti täysin! Sen jälkeen me pakattiin tilauksia kolme päivää putkeen, Laura hämmästelee. – En osannut kuvitella, että se voi räjähtää näin.
Laura kertoo, että TikTokissa aitous on se juttu. – Alussa jännitti, mutta ajattelin, että minä olen tällainen – ottakaa tai jättäkää, hän nauraa. Ja se toimi – myytävien tavaroiden lisäksi yleisö osti myös Lauran aidon, helposti lähestyttävän ja samastuttavan persoonan.
Vaikka somesta avautui aivan uudenlainen myyntiväylä, Laura tietää TikTokin olevan hyvin raadollinen kanava, jossa kirjoitetaan ilkeästi ja tehdään tosi ikäviä videoita toisista. Aitous ja oman persoonan peliin tuominen on kuitenkin ollut Lauran valtti myös ikävien tilanteiden käsittelyssä – joita tosin on ehtinyt tulla vain yksi. Tämän kaupankäynnissä syntyneen erimielisyyden Laura käänsi edukseen tekemällä videon, jossa kävi tapahtuman kulun seikkaperäisesti läpi. Video on saanut lähes 80 000 katselukertaa ja tuonut satoja uusia seuraajia – ja lisää ostavia asiakkaita.
– Draama vetää katsojia, mutta tärkeintä on, miten haastavaan tilanteiseen reagoi ja vastaa. Päätin kuvata oman videon, jossa annoin rehellisen vastineeni ja totesin sitten, että asia on minun osaltani loppuun käsitelty. Sain sen jälkeen valtavasti tsemppiviestejä ja kannustusta, Laura kertoo videon vaikutuksesta ja toteaa, että tässä vaiheessa yrittäjyyttä nahka oli jo tarpeeksi vahva kestämään.
– Vielä joitain vuosia sitten tällainen olisi saattanut mennä enemmän ”ihon alle”.
Orgaanista vetovoimaa yli rajojen
Vaikka toimintaan on viime kuukausina saatu valtavasti vauhtia sosiaalisesta mediasta, seisoo kivijalkaliike tukevasti paikallaan palvellen paikan päälle ostoksille saapuvia asiakkaita. Kelopuussa on myös pieni kahvio, jossa voi nauttia pullakahvit ostosten lomassa.
Kirpputori toimii 1500 neliön tiloissa ja työllistää pienen mutta tehokkaan tiimin. Pitkäaikaisin työntekijä on Anette, joka tunnetaan Kelopuun väripilkkuna. Lisäkäsiä tuovat harjoittelijat ja työkokeilijat. Lauran puoliso Juha Lohiniva on alusta asti ollut tukena omien töiden ohella, ja vuosi vuodelta ollut isommassa roolissa kirpputorin toiminnassa.
– Ilman häntä mikään tästä ei olisi ollut mahdollista. Ja ilman näin laajaa tukijoukkoa ei tällaisen tekeminen olisi edes teoreettisesti mahdollista, Laura kiittelee.
Kirpputori on saanut asiakkaita mukavasti myös Ruotsin puolelta. Lauran arvion mukaan noin 30 % paikan päällä käyvistä asiakkaista on Haaparannalta ja kauempaa.
– En ole tehnyt minkäänlaista markkinointia Ruotsiin, koska en puhu ruotsia, mutta hyvin asiakkaat ovat meille löytäneet. Olen käyttänyt somejulkaisuissa hashtageja, kuten ”loppis” ja ”loppisfynd”, jonka uskon vaikuttaneen näkyvyyteen positiivisesti sosiaalisessa mediassa.
Somen kautta on syntynyt jopa matkailun vetovoimaa: Asiakkaat kokevat Kelopuun olevan hyvä syy matkustaa pohjoiseen.
– Moni livessä ostanut asiakas on tuumannut, että kesälomareissulla täytyykin nyt suunnata Tornioon, että pääsee käymään ostoksilla ihan paikan päällä, Laura iloitsee. On ihanaa, että voin näin kantaa korteni kekoon myös alueen matkailun edistämiseksi.

Myyntipöytien kestosuosikki yllättää
Kirpputorit mielletään usein naisten ostosparatiiseiksi, mutta Kelopuussa on oma vetonaula myös miehille: Kolpapuoli.
– Toisinaan tulee naispuolinen asiakas ostoksille ja kertoo miehen jääneen autoon odottamaan. Olen kehottanut hakemaan puolison mukaan tutustumaan valikoimaan. Ja usein siinä käykin niin, että miehen ostokset ovat lopulta isommat, Laura selittää nauraen.
Kelopuussa myynti perustuu itsepalvelupöytiin sekä palveluun, jossa henkilökunta hinnoittelee ja laittaa tuotteet esille. Lauran ja Juhan työarkeen kuuluvat olennaisesti myös kuolinpesien ostot ja kiinteistöjen tyhjennykset. Laura ei äkkiseltään osaa nimetä tuotteita, jotka eivät menisi kaupaksi, kunhan hinta on kohdallaan – tunnearvoa ei pidä hintalappuun laittaa. Mutta kaikkein parhaiten kaupaksi menevään tavaraan tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä:
– Keittiötavarat, kuten ihan tavalliset juustohöylät ja vispilät, ne menevät aina. Se on yllättävää, mutta juuri nämä perusjutut myyvät parhaiten – kaikki tarvitsee niitä.
Vain kokeilemalla voi onnistua
Laura kertoo elävänsä nyt uransa toista huippukautta: Ensimmäinen oli perustamisvaiheessa, toinen alkoi TikTokin myötä.
– Teen pääasiassa 16 tunnin päiviä, mutta olen ihan liekeissä. Tuntuu, että olen löytänyt taas sen alkuperäisen innon ja valtavan energian, Laura hehkuttaa.
Vaikka päivät ovat pitkiä, ei Laura vaihtaisi pois hetkeäkään. Yrittäjyys on tuonut kaivattua tekemisen vapautta.
– Jos aamulla ärsyttää lähteä töihin, se on merkki tarpeesta tehdä muutos. Olen onnellinen siitä, että itse uskalsin hypätä pois palkkatyöstä ja alkaa yrittäjäksi. Nyt teen sitä, mistä oikeasti tykkään. Ja se näkyy kaikessa, Laura summaa tähänastista yrittäjyystaivaltaan.
Tulevaisuuteen Laura katsoo innostuneen toiveikkaana. Hankalista ajoista, kuten pandemia-ajasta, on selvitty silkalla sitkeydellä, ja hän tietää sen asenteen kantavan myös jatkossa. On oltava valmis kokeilemaan uusia juttuja, jotta voi onnistua, mutta pystyttävä myös luopumaan omista kuningasideoista, jos ne osoittautuvat kannattamattomiksi.
– Somen imu on kova, mutta arvaamaton. Se, miten kauan vauhti jatkuu sen voimalla näin kiivaana, on täysi mysteeri.
Laura toivoo, että voisi tulevaisuudessa luoda kiertotalouden kumppanuutta yhdessä alueen yritysten kanssa – ettei käyttökelpoista tavaraa heitettäisi suoraan pois, vaan esineille annettaisiin uusi mahdollisuus.
Toiselle roska on toiselle aarre.
Sinua voisi kiinnostaa
- Blogi
- Energiansäästövinkit
- Tapahtumat
- Uutiset
- Yritystarinat