Kaupunki mahdollistajana
Miten kaupunki tekee töitä kehityksen puolesta? Tämän kerran blogissa ääneen pääsee Tornion kaupungin tekninen johtaja Markus Kannala, joka toimii yhtenä ohjausryhmän jäsenenä Hukasta hyötyä – tulevaisuudessa tuottoa -hankkeessa.

Vihreä siirtymä ja Tornio
Tornion kaupungilla on tuhannen taalan paikka olla aivan kärkijoukoissa, kun puhutaan alueista, joilla vihreän siirtymään liittyvää liiketoimintaa edistetään. Sijaintimme on meille jälleen suotuisa. Länsirajan läheisyys ei pelkästään tarjoa meille kahden valtion mahdollisuuksia, vaan luo myös edellytyksiä päästöttömään energiatuotantoon. Kaupungin rajojen sisällä on useita potentiaalisia alueita uusiutuvan energian tuotantoon ja sen hyödyntämiseen. Uusiutuvan energian tuotanto ei ole Torniossa uutta tai outoa. Alueella on jo kaksi toiminnassa olevaa tuulivoimapuistoa, yksi Röyttässä ja toinen Kitkiäisvaarassa.
Kaupungin rooli kehityksessä?
Kaupungin rooli hankkeiden edistämisessä on selvä – maankäytön suunnittelu. Kaavoituksen kautta kaupunki luo mahdollisuuksia eri hankkeille. Maankäytön suunnittelua toteutetaan kaikilla kaavatasoilla. Tornion yleiskaavassa 2040 esitetään strategisella tasolla mille alueille esim. tuulivoimaa halutaan sijoittuvan, mitkä ovat mahdollisia aurinkovoiman tuotantoalueita, minne voi sijoittua modulaarinen ydinvoimalaitos, missä voi sijaita toiminnot, jotka hyödyntävät ja jalostavat uusiutuvaa energiaa edelleen ja minne voidaan sijoittaa Tornion alueella kulkevia johtolinjoja sekä putkiyhteyksiä. Tornion yleiskaava 2040 on parhaillaan työn alla ja loppuvuoden aikana siitä asetetaan ehdotus nähtäville.
Osayleiskaavalla selvitetään tarkemmalla tasolla, millaisin edellytyksin tietylle alueelle on mahdollista rakentamista osoittaa. Kaupungissa on vireillä seitsemän tuulivoimaosayleiskaavaa, joista kuusi on maa-alueella ja yksi merialueella. Asemakaava on kaikista tarkin kaavataso, jossa yksityiskohtaisesti ratkaistaan kaavoitettavan alueen toteuttamien. Torniossa on yli 200 ha asemakaavoitettavana alueiksi, joilla tulevaisuudessa olisi mahdollista hyödyntää uusiutuvaa energiaa esimerkiksi vedyn valmistamiseen. Osayleiskaavat ja asemakaavat etenevät omien aikataulujensa mukaisesti. Niiden aikatauluja määrittävät oleellisesti erilaiset selvitykset, joiden perusteella toimintojen sijoittumisen edellytykset tarkentuvat.

Vihreä siirtymä - mitä pitää ottaa huomioon?
Kaupungin näkökulmasta katsottuna kaavoitus on tärkeässä roolissa. Kaavaprosessiin kuuluu laaja vuorovaikutus kunnan asukkaiden, viranomaisten ja eri sidosryhmien kanssa. Kaavaprosessiin kuuluvan vuorovaikutuksen kautta on mahdollista saada yleinen hyväksyntä hankkeille. On tärkeää, että hankkeista on riittävän tarkkaa tietoa kaavoituksessa, jotta eri osapuolet ymmärtävät millaisesta kokonaisuudesta on kyse ja millaisia vaikutuksia sillä voi olla. Mikäli kaavaprosessin aikana ei ole mahdollista saavuttaa yleistä hyväksyntää hankkeille, voi edessä olla pitkä valituskierre, joka hidastaa investointien toteutusta.
Mitä toivot Meri-Lapin alueesta kiinnostuneilta vetytoimijoilta?
Hanketoimijoista toivotaan mahdollisimman tarkkoja tietoa toiminnasta, sen vaatimista rakentamistoimenpiteistä ja mahdollisista vaikutuksista kaavaprosesseja varten. Lisäksi on hyvä, että toimijat myös omaehtoisesti ja avoimesti kertovat hankkeistaan, jotta yleinen tietämys alalta lisääntyisi. Edelleen toivoisi, että hanketoimijat olisivat avoimia keskinäiselle yhteistyölle, joka mahdollistaa alueellisen keskittämisen edut.
Hukasta hyötyä – tulevaisuudessa tuottoa
Meän Huttu-hanke on yksi työkalu, jolla me Business Torniolla vihreää siirtymää viedään eteenpäin Meri-Lapin alueella. Hanke sai 16.11.2023 rahoituspäätöksen JTF-rahastosta Pohjois-Pohjanmaa ELY-keskuksesta. Hanke antaa meille resursseja tutkia alueellisen hiilijalanjäljen pienentämiseen, vihreän siirtymän hankkeiden toteutumiseen ja sivuvirtojen hyödyntämiseen liittyviä toimenpiteitä.
Yhtenä toimenpiteenä on myös tutkittu raskaan kaluston vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelua Arctio Truck Stopin alueella Tornion Torpissa. Lisäksi hankkeessa selvitetään Arctio North-alueen keskitetyn infrastruktuurin etuja alueen kehityksessä ja mitä sivuvirtoja vihreä teollisuus tarjoaa esimerkiksi pk-sektorille. Hankkeen toimenpiteiden kautta pyritään mahdollistamaan vihreän siirtymän hankkeiden etenemistä alueella, mutta samalla löytämään myös uusia toimialoja, jotka pystyvät hyödyntämään esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja.
Hankkeessa pyritään olemaan aktiivisesti yhteydessä eri sidosryhmiin, kuten esimerkiksi Gasgridiin, jotta esimerkiksi Nordic Hydrogen Route-putkilinjaus on paras mahdollinen Meri-Lapin vetyekosysteemin kannalta ja samalla käydään keskustelua alueen oppilaitosten kanssa, jotta alueelta löytyy myös jatkossa osaavaa henkilökuntaa.
Kirjoittajana toimi Tornion kaupungin teknisena johtajana toimiva Markus Kannala, jolla on pitkä kokemus maankäytön kehittämisestä Tornion alueella.
Lisätietoa HuTTu -hankkeesta löydät täältä
Sinua voisi kiinnostaa
- Blogi
- Energiansäästövinkit
- Tapahtumat
- Uutiset
- Yritystarinat