Saavutettavuus

Tornion sijainti on keskeinen Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä. Hyvät maantieyhteydet, kehittyvä raideyhteys ja ympärivuotinen Röytän satama luovat alueesta logistisesti hyvin saavutettavan pohjoisesta sijainnistaan huolimatta.

Hyvä sijainti on liiketoiminnan yksi perusedellytys

Logistisesti Tornio-Haparanda on erinomaisessa asemassa keskellä 500 000 asukkaan Perämerenkaarta. Yliopistokaupungit Oulu, Luleå (Luulaja) ja Rovaniemi ovat kaikki vain puolentoista tunnin ajomatkan etäisyydellä Tornio-Haparandasta.

Tornio tarjoaakin uusille liikenne- ja logistiikkapalveluille ainutlaatuiset toimintamahdollisuudet. Tornio on myös Suomen vilkkain maaliikenteen rajanylityspaikka; vuosittain rajan ylittää noin 14 miljoonaa ihmistä. Vierailijoista monet ovat ostosmatkailijoita useiden satojen kilometrien päästä Pohjois-Norjasta tai Murmanskin alueelta. Tornio-Haparanda onkin vetovoimainen kohde koko laajalla Pohjoiskalotin alueella, jossa asuu kaksi miljoonaa ihmistä.

Maantieliikenne

Tornio on Suomen vilkkain kansainvälinen maaliikenteen rajanylityspaikka: vuosittain rajan ylittää noin 14 miljoonaa ihmistä.
E8-valtatie halkoo aluettamme seuraten Perämeren kaarta ja VT 21 vie kohti Pohjois-Norjaa. Merkittävät tienparannustyöt Oulu-Kemi välillä tulevat entisestään parantamaan alueemme saavutettavuutta.

Raideliikenne

Maantieliikenteen lisäksi Suomen ja Ruotsin rajalla yhdistyvät myös itäinen ja läntinen rataverkko. Tornio Itäinen -rautatieseisakkeella kahden kilometrin päässä keskustasta pysähtyvät Kolari-Tornio-Helsinki-yhteysvälin junat. Kemin rautatieasemalta 25 kilometrin päästä on saatavilla Kemijärvi-Rovaniemi-Kemi-Helsinki-radan henkilöjunayhteydet. Selvitystyötä radan sähköistyksestä Laurila-Tornio välillä 18 kilometrin matkalta tehdään parhaillaan. Toteutuessaan tämä parantaisi entisestään alueemme saavutettavuutta.
Vasta uusittu Haparandabanan on yksi Ruotsin ajanmukaisimmista rautatieyhteyksistä. Rajanylittävän henkilöjunaliikenteen on määrä alkaa lähiaikoina ja tällöin raideliikenne avautuisi pohjoisen suuntaan aina Norjan Narvikiin saakka sekä etelään kohti Tukholmaa.

Lentoliikenne

Lähin lentokenttämme on Kemi-Tornio ja kolme muuta isompaa kenttää löytyvät puolentoista tunnin ajomatkan sisältä. Ruotsin puolella lähin lentoasema on Luleån Kallax, Suomen puolella Kemi-Tornion lisäksi lentoasemat löytyvät myös Oulusta ja Rovaniemeltä.

Laivaliikenne

Tornion satama sijaitsee Röyttässä n. 12 km päässä keskustasta. Satama on pääosin Outokummun tuote- ja raaka-ainekuljetusten käytössä. Alueen vahvaa teollista pohjaa heijastaa sekin, että lähellä sijaitsee myös muita merkittäviä satamia, kuten Kemin ja Kalixin satamat. Alue onkin merkittävä teollisuuden keskittymä; Meri-Lapin -alue tuottaa kahdeksan prosenttia koko Suomen BKT:stä.

Etäisyydet

Kemi 25 km
Rovaniemi 123 km
Luulaja (Luleå), Ruotsi 125 km
Oulu 131 km
Kilpisjärvi 459 km
Tromssa, Norja 620 km
Murmansk, Venäjä 695 km
Helsinki 739 km
Nordkapp, Norja 779 km
Pietari, Venäjä 849 km
Tukholma, Ruotsi 1020 km

Sivun alkuun