Selviytyjät Pohjola esittelee HaparandaTornion maisemat

Selviytyjät Pohjola esittelee HaparandaTornion maisemat

Selviytyjät Suomi kuvattiin Haaparannalla 

Maailman yksi suurimmista TV-formaateista kuvattiin viime kesänä Haaparannalla. Nyt HaparandaTornio toivoo matkailijoita tutustumaan televisiosta tuttuihin maisemiin. 

Survivor on ensimmäisiä reality tv-formaatteja, ja varmasti suurin seikkailuformaatti maailmassa. Survivor, suomalaisittain Selviytyjät, on tähän saakka kuvattu eri puolilla maailmaa. Sarjaa on työstetty päiväntasaajan korkeudella tropiikin helteessä. Nyt ohjelma kuitenkin on kuvattu Pohjolassa ja tarkemmin sanottuna Haaparannan saaristossa. Maailmanlaajuiseksi levinnyt TV-formaatti on saanut alkunsa Ruotsin televisiosarja Expedition Robinsonista. Ohjelmaa tehdään eri nimillä nyt yli 50 maassa ja yhteensä kausia on ehtinyt kertyä noin 260. Koronan kurittama TV-tuotanto joutui perumaan ensi kertaa sarjan kuvaukset vuonna 2020 suurimmassa osassa maita. Suomi ja Ruotsi eivät kuitenkaan antaneet periksi, vaan tehtiin Selviytyjät Pohjola ja Ruotsissa Robinson. Molemmat kuvattiin Haaparannassa ja yhteistyössä, Tornion ja Haaparannan yrittäjien avustuksella.   

Turvallinen saaristo ja ainutlaatuinen valo vakuutti tuotantoyhtiöt

Selviytyjät Pohjolan ja Robinsonin tuotantoyhtiöt ovat kertoneet, että kartoittaessa mahdollisia kuvauslokaatioita, suureen rooliin nousivat kohteet, joihin ylipäätään pystyi matkustamaan ja missä kuvaaminen olisi turvallista. Tärkeintä oli kuitenkin löytää saaristoa, joka on mahdollisimman pitkälle luonnontilassa ja koskematonta. Löytyi merellinen Lappi ja HaparandaTornio.  Saarten valinta ei ollut yksiselitteinen asia ja sijainti ja saavutettavuus merkitsivät paljon. Saariin tulee olla helppo päästä ja mahdollisimman nopeasti. Niiden tulee olla syrjässä muilta katseilta, sekä kaupunki- ja tehdasmaisemalta. Hiekkarantaa tulee olla, mutta maaston on hyvä olla monipuolista, jotta kuvauksia voidaan tehdä eri paikoissa ja kilpailijoiden haastatteluja ja juonittelua toistensa katseilta piilossa. 

Onneksi Haaparannan ja Tornion edustan saaristo on monipuolista. Löytyy pitkiä ja matalia hiekkasaaria ja kivikkoisia ja metsäisiä kareja. Kuvauksia tehtiin muun muassa seuraavissa saarissa: Kataja, Koijukari, Halsö ja Seskar-Furö. Tuottajien kertoman mukaan ilmasto ja luonto mahdollistivat kilpailijoiden aktiivisuuden. Tropiikin helteissä päivät kuluvat yleensä maaten, kun taas meidän ilmastossa heimolaiset etsivät aktiivisesti ruokaa ja liikkuivat maastossa. Luvassa on kuulemma siis mielenkiintoista materiaalia. Meidän valo sai kuvausryhmiltä myös paljon kiitosta. Sitä kesällä riittää, kun aurinko ei laske yölläkään täysin ja se on niin monipuolista ja kuvauksellista, tuotantoryhmistä kerrotaan. 

Toiveena uusien tuotantojen myötä matkailupöhinää 

”Alueella on mahdollisuus toimia kuvauslokaationa myös jatkossa. Asiaan vaikuttaa toki Selviytyjien osalta koronatilanne. Nyt pyritään kuitenkin siihen, että alueen palvelurakennetta yhteistyössä yrittäjien kanssa kehitetään niin, että alue pystyy palvelemaan niin matkailijoita, kuin eri tuotantoja jatkossa entistä paremmin. Alueen näkyvyys televisiossa herättää varmasti kiinnostuksen matkailijoissa. Toivotaan, että kansainväliset tuotantoryhmät seuraavat kotimaisten perässä houkutellen kansainvälisiä matkailijoita tulevaisuudessa”, Noora Barria kaupunkien yhteisen matkailun kehittämishankkeen Two Countries – One Destination markkinointipäällikkö kertoo. EU-rahoitteisen Interreg-hankkeen tehtävänä on varmistaa, että alueen matkailuimago on kiinni ajan hengessä. Kaupunkien yhteinen, uusi matkailumarkkinoinnin ilme on juuri julkaistu, ja hankkeessa myös tuotteistetaan uusia ja kehitetään jo olemassa olevia palveluita ja rajat ylittäviä  matkailupaketteja, jotka soveltuvat jo kotimaan markkinoille ja toivottavasti lähitulevaisuudessa myös kansainvälisille matkailijoille.  

Löydä sisäinen seikkailijasi 

HaparandaTornio toivottaa matkailijat tervetulleiksi bongaamaan kuvauspaikkoja ja toki muutenkin lomailemaan merellisessä Lapissa ja kokemaan tuplasti seikkailua. Alueen helmiä saariston ja merellisten kansallispuistojen lisäksi on toki Torniojokiseutu, sen kulttuuri ja luonto. Luontomatkailuun on täällä hyvä yhdistää kaksoiskaupungin monipuoliset palvelut hotelleineen, ravintoloineen ja ostosmahdollisuuksineen. Lisätietoa alueen tekemisistä voi lukea uudistuneelta matkailusivustolta HaparandaTornio.com. Vasta avattu sivusto täydentyy lähiviikkoina.  

Noora Barria, Markkinointipäällikkö, Two Countries – One Destination hanke

Sivun alkuun